1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoturvallisuus

Valko-Venäjä menettää ylilentotuloja yli miljoona euroa viikossa – boikottisuositusta noudatettu erittäin kattavasti

Valko-Venäjän ilmatilan kautta lentää normaalisti 2 500 lentoa viikossa. Paikallinen lennonjohto laskuttaa jokaisesta lennosta 100-1 000 euroa. Finnair reitittää lentonsa uudelleen.

Valko-Venäjän ilmailuhallinto ja lennonjohto menettää isot ylilentotulot lentoboikotin vuoksi. Valkovenäläisen Belavian kone maan pääkaupungin Minskin lentokentällä. Kuva: AOP

Oppositiopoliitikko Raman Pratasevitšin sunnuntainen lentokonekaappaus käy kalliiksi Valko-Venäjälle. Sen seurauksena Valko-Venäjä muun muassa menettää sievoisen summan lentoyhtiöiden maksamia ylilentomaksuja, kun ne nyt välttävät lentämästä Valko-Venäjän kautta EU-johtajien eilisen kehoituksen mukaisesti.

Euroopan lennonvarmistuskeskus Eurocontrolin mukaan EU-maiden lentoyhtiöt ovat noudattaneet Euroopan neuvoston lentoboikottisuositusta erittäin kattavasti. Vain muutama ylilento Valko-Venäjän kautta on ollut tänään ja yksikään EU-maan lentoyhtiö ei ole laskeutunut iltapäivän jälkeen Valko-Venäjälle.

Lentomaksut nyt muille

Tarkkaa ylilentomaksun menetystä on vaikea tietää Valko-Venäjän ulkopuolella. Osviittaa saa lennonvarmistuksen yleisistä hintahaarukoista.

Fintraffic Lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus arvioi, että Valko-Venäjä laskuttaa jokaisesta maan ilmatilan kautta kulkevasta lennosta satasesta tuhanteen euroon lentokoneelta. Taksa vaihtelee suuresti konekoon ja ilmatilassa lennettävän matkan mukaan.

– Mitä suurempi kone ja mitä pidemmän matkan kone lentää maan ilmatilassa, sitä enemmän maan lennonvarmistus laskuttaa koneen lentoturvallisuuden huolehtimisesta alueellaan, Luojus kuvaa maksukäytäntöä.

Euroopan ilmailuviranomaisen Eurocontrolin mukaan Valko-Venäjän ilmatilan kautta lentää normalisti 2500 lentoa viikossa. Jos Valko-Venäjän keskimääräinen laskutus on esimerkiksi 500 euroa lennolta, tietää se maan ilmailuhallinnolle reilun miljoonan euron ylilentotuloja joka viikko.

Finnair muutti reittejä

Tämä raha menee nyt muiden maiden lennonjohdoille, koska lentoyhtiöt ovat pikavauhtia reitittäneet lentonsa kulkemaan Valko-Venäjän ulkopuolelta EU-johtajien eilisen kehotuksen mukaisesti. Näin on tehnyt myös kotoinen Finnairimme viranomaissuositusta noudattaen. Ensimmäinen uudelleenreititettävä lento on huomenna keskiviikkona ja siitä pitäen myös seuraavat reititetään lentämään Valko-Venäjän ulkopuolelta.

Viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan uusi suositus vaikuttaa tällä hetkellä kolmeen Finnairin lentovuoroon viikossa.

– Meillä on yksi viikkovuoro Haniaan Kreetalle ja kaksi viikkovuoroa Turkin Alanyaan. Näihin tämä vaikuttaa tällä hetkellä. Kesää kohti mentäessä meille tulee yksittäisiä lentoja lisää Kreikkaan ja niihin tämä mahdollisesti vaikuttaa, Tallqvist sanoo.

Raine Luojuksen mukaan Valko-Venäjän lentoboikotilla on Euroopan lentoliikenteelle ja lentoyhtiöille suhteellisen pieni merkitys, koska lentoja normaalistikin reititetään kulkemaan milloin mitäkin kautta muun muassa sääsyistä.

– Usein valitaan sään kannalta edullisin reitti. Tuulet vaikuttavat reittivalintaan tosi paljon.

Myös sotaharjoitukset vaikuttavat reittivalintaan ja luonnonmullistukset. Tulivuorenpurkausta seurataan koneessa mieluiten turvallisen kaukaa.

Kello 19.20. Lisätty Eurocontrolin tietoja suosituksen pitämisestä.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Valko-Venäjän hallinto ryhtyi ennennäkemättömiin tekoihin saadakseen kiinni 26-vuotiaan aktivistin?

Halpalentoyhtiön kone oli matkalla Liettuaan, kun Valko-Venäjä pakotti sen yllättäen Minskiin. Kaiken takana oli juoni saada kiinni lennolla ollut 26-vuotias Raman Pratasevits. Mutta kuka Pratasevits on ja miksi Valko-Venäjä oli valmis ennennäkemättömään tekoon hänen takiaan? Ylen toimittaja Suvi Turtiainen kertoo Marjukalle ja Samille, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu ja miten tapaus ajaa valkovenäläiset yhä ahtaammalle.

Lue lisää:

Finnair ei käytä Valko-Venäjän ilmatilaa enää

EU:lta tulossa uusia pakotteita Valko-Venäjälle – muun muassa valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsy EU:n ilmatilaan aiotaan estää

Lentoyhtiöt alkoivat välttää Valko-Venäjän ilmatilaa, ja Liettua kehottaa kansalaisiaan poistumaan maasta