1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Lohjan rokotusihme: Jo 16-vuotiaat voivat varata ajan huomisesta alkaen – nämä neljä asiaa vauhdittivat aikataulua

Lohjalla on rokotettu jo yli puolet väestöstä, ja keskiviikkoaamuna kaupunki avaa ajanvarauksen 16-vuotiaille. Rokottamista on vauhdittanut väestörakenne, ylijäämärokotteiden hyödyntäminen, kuntalaisten innokkuus rokotteen ottamiseen ja hyvä rokoteinfra.

Riina Lappi otti tänään koronarokotteen Lohjalla ja mukana oli yhdeksän kuukauden ikäinen Vilja Lappi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Läntisellä Uudellamaalla, Lohjalla siirrytään jo nuorten ja nuorten aikuisten rokotuksiin.

Keskiviikkona puolenyön jälkeen 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata aikoja koronarokotukseen seuraaville kolmelle viikolle.

Jos sama tahti Lohjalla jatkuu, kaikki halukkaat kaupunkilaiset ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa kesäkuun loppuun mennessä.

Toinen annos olisi annettu valtaosalle syyskuun loppuun mennessä.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kuvaili eilen Lohjan tahtia aivan poikkeukselliseksi.

Eiliseen mennessä rokotteen oli Lohjalla saanut jo 52,6 prosenttia kaikista ikäryhmistä, kun koko Suomessa luku oli 41,1.

Rokotusaikataulun rivakkaan etenemiseen on Lohjan avosairaanhoidon ja tartuntatautien ylilääkärin Tanja Nummilan mukaan neljä syytä.

1. Väestössä paljon ikäihmisiä ja perussairauksia

Lohjalla asuu suhteessa paljon ikäihmisiä ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä.

Laskennallisesti sairastavuuden perusteella on arvioitu, että Lohjalla on myös paljon riskiryhmiin kuuluvia.

Rokotteita on epidemian aikana jaettu kuntiin nimenomaan näitä väestönosia priorisoiden.

2. Ylijäämärokotteiden ripeä hyödyntäminen

Lohja on ottanut vastaan aktiivisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS apteekin ylimääräisiä rokotusannoksia. Erityisesti Pfizerin rokotteista syntyy ylijäämiä, koska ne on annettava viiden päivän sisällä sulattamisen jälkeen.

– Aina jos HUS apteekki on tarjonnut yli jääviä Pfizerin rokotteita, Lohja on ottanut ne vastaan, ja järjestänyt henkilökunnan rokottamaan, ylilääkäri Nummila sanoo.

3. Toimiva rokotusinfra

Kaupungin hyvinvointijohtajan Tuula Suomisen mukaan Lohjan rokotusinfra on toiminut koko ajan moitteettomasti. Jos rokotteita on ollut, niitä on voitu antaa. Rokoteampulleista on myös ylilääkärin Tanja Nummilan mukaan saatu kaikki irti.

– Organisointi on sujunut hyvin. Meillä on tosi hieno henkilökunta, joka osaa laimentaa nämä rokotteet niin, että joka ampullista saadaan se maksimi seitsemän annosta, Nummila sanoo.

4. Innokkaat ajanvaraajat

Lohjalaiset ovat tarttuneet ylilääkäri Nummilan mukaan nopeasti mahdollisuuteen varata rokoteaika.

– Lohjalaiset ovat varanneet innokkaasti aikoja ja saapuneet myöskin ajoilleen.

Daniel Kinnunen on tyytyväinen, että rokotteen myötä sukulaisten ja kavereiden tapaaminen helpottuu. Hän on varannut jo syyskuulle lipun Stam1nan konserttiin. Jos hyvä rokotetahti pitää, hän on saattanut saada siihen mennessä jo toisen annoksen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Hyvä rokotustahti näkyy tautitilastoissa

Koronatilanne on Lohjalla varsin rauhallinen. Toukokuussa uusia koronatapauksia on todettu 13.

Koronanäytteitä on otettu toukokuussa yhteensä 3178, ja positiivisten näytteiden osuus on ollut 0,4 prosenttia.

Viime viikolla ei Lohjalla ollut uusia koronatapauksia.

– Ikääntyneiden eli yli 60-vuotiaiden tartuntoja ei ole ollut enää ollut pitkään aikaan. Myöskään sairaalahoitoa vaativia infektioita ei ole ollut useaan viikkoon.

Kun Lohjan rokotusajanvarauksen avautumisesta 16-vuotiaille uutisoitiin eilen, loputkin iäkkäämmät rokotetta haluavat varasivat aikoja sankoin joukoin. Ylilääkärin Tanja Nummilan mukaan aikoja meni päivässä noin tuhat.

Lue myös:

Lohjalla kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat saada koronarokotuksen ensi viikosta lähtien – THL:n Mia Kontio: "Tahti on aivan poikkeuksellinen"