Hyppää sisältöön

Koivuallergikoilla on ollut vaikeampaa kuin vuosiin: siitepölymäärät hipovat ennätyksiä, ja oireita ovat saaneet nekin, joilla allergiaa ei ole ollut

Koivun siitepölyä on ollut ilmassa liki ennätyksellisen paljon ympäri Suomea. Pohjoisimmassa Lapissa kukintaa vasta odotellaan. Siitepöly vaikeuttaa monien elämää, sillä noin miljoona suomalaista on sille allerginen.

Koivun kukinta on käynnissä suurimmassa osassa maata. Muun muassa Oulun alueella siitepölyä on nyt runsaasti. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kuluva kevät on ollut monille koivuallergikoille vaikeampi kuin vuosiin. Siitepölyä on ollut ilmassa paikoin lähes ennätysmääriä.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan esimerkiksi Kuopiossa mitattiin tänä keväänä yksi historian isoimmista siitepölymääristä. Toukokuun 12. päivä siitepölyhiukkasia oli vuorokausikeskiarvona ilmakuutiometrissä 29 269 kappaletta.

Turun yliopiston dosentti Annika Saarto kertoo, että kaikilla mittauspaikoilla on havaittu erittäin suuria siitepölypitoisuuksia, lukuun ottamatta Utsjoen Kevoa, jossa kukinta ei ole vielä alkanut.

Hänen mukaansa allergikot ovat oireilleet tänä keväänä erityisen paljon, ja siitepölytiedotukseen on myös tullut runsaasti yhteydenottoja siitepölytilanteesta.

Allergia, iho ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko kertoo, että tänä keväänä allergiaoireita ovat saaneet myös monet sellaiset, joilla allergiaa ei ole aiemmin ollut lainkaan tai oireita ei ole ollut useampaan vuoteen.

– Yleensä siitepölyallergia alkaa nuorena, mutta se voi puhjeta myös aikuisena. Aikuisiällä allergian ennaltaehkäisyyn ei ole juuri keinoja.

Toikko kertoo, että koivun lisäksi myös leppä on aiheuttanut tänä keväänä runsaasti allergiaoireita. Hänen mukaansa monet lehtipuille allergiset ovat allergisia molempien puiden kukinnoille.

Ennätysvuodet 2012 ja 2014

Mittaushistorian suurimmat vuorokautiset koivun siitepölyn keskiarvoennätykset ovat olleet Imatralla vuonna 2012, jolloin hiukkasia oli 36 018 hiukkasta kuutiometrissä ja Helsingissä vuonna 2014 33 662 hiukkasta kuutiometrissä.

Kliinisen tutkimuksen mukaan useimmat koivun siitepölylle allergiset saavat oireita siinä vaiheessa, kun siitepölyä on ilmassa yli sata hiukkasta ilmakuutiometrissä. Tämä on myös perustana runsaan siitepölyn raja-arvolle.

Erittäin runsaasti siitepölyä on ilmassa silloin, kun hiukkasia on ilmassa kuutiota kohden tuhat.

Tällä hetkellä Koivun siitepölyä on runsaasti lähes koko Suomessa (siirryt toiseen palveluun), ja erittäin runsaita pitoisuuksia ei kartoilla tällä hetkellä ole. Eteläisemmässä Suomessa siitepölypitoisuudet ovat jo laskeneet ja puolestaan pohjoisimmassa Lapissa koivun kukinta ei ole vielä käynnistyt,Turun Yliopiston siitepölytiedotuksen Saarto kertoo.

Paikoin sateet ovat laskeneet siitepölymääriä tilapäisesti, mutta sade sinänsä ei lopeta koivun kukintaa. Saarto kertoo, että rankkasateet voivat tiputtaa norkkoja maahan, jolloin niistä ei enää irtoa siitepölyä yhtä paljon kuin puissa olevista norkoista.

Oletko huomannut, että siitepölyä on ilmassa tavallista enemmän? Keskustelu on auki 26. toukokuuta kello 23:een asti.

.
.