1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päihteet

Tutkimus: Joka neljäs suomalainen huolissaan läheisensä alkoholinkäytöstä

Kyselytutkimukseen vastasi 1 000 ihmistä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomalaisista joka neljäs on ollut viime vuoden aikana huolissaan läheisensä tai lähipiiriinsä kuuluvan henkilön alkoholinkäytöstä, selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT -järjestön tutkimuksesta.

Eniten suomalaiset kantavat huolta ystävän, työ- tai opiskelukaverin, eri taloudessa asuvan läheisen sekä omien vanhempien ja isovanhempien juomisesta. Tiedot perustuvat hieman yli 1 000 ihmisen kyselytutkimukseen.

Yhteydenotot päihdeneuvontaan kasvaneet

Viime vuonna päihdeneuvonnassa vastattujen puheluiden määrä nousi 30 prosenttia ja soittoyritysten määrä lisääntyi 40 prosentilla.

– Meillä Päihdeneuvonnassa huoli kuuluu erityisesti puolison, vanhempien tai omien lasten päihteidenkäytöstä. Jonkin verran tulee puheluita myös esimerkiksi ystävän tai naapurin päihteidenkäytöstä huolestuneilta”, kertoo Päihdeneuvonnasta vastaava Minttu Tavia EHYT ry:stä.

EHYT muistuttaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että jos huoli läheisen alkoholinkäytöstä herää, asia on tärkeää ottaa puheeksi, vaikka se tuntuisikin vaikealta.

Lue lisää:

Maan eniten juovat keski-ikäiset miehet löytyvät Päijät-Hämeestä – viime vuonna riskikäyttäjiä kartoitettiin 11 000 kertaa

Ajoneuvoyhdistelmä ojaan valtatiellä Huittisissa – kuljettajalla runsaasti alkoholia veressä

Älä välitä alkoholia alaikäiselle! Täysi-ikäisiä halutaan herätellä vastuuseen kevään juhlien lähestyessä