1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopio käytti sisäilmakorjauksiin viime vuonna kahdeksan miljoonaa euroa – summa kattaisi uuden koulun rakentamisen kahdessa vuodessa

Sisäilmakorjauksiin käytettu rahamäärä oli korkealla tasolla toista vuotta peräkkäin. Sisäilman takia esillä oli kaikkiaan noin 150 rakennusta, joista korjauksia tehtiin yli 90:ssa kohteessa.

Sisäilmaongelmien korjausten kulut ovat nousseet Kuopiossa viime vuosina. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Kuopion kaupunki käytti vuonna 2020 rakennustensa toimintaa turvaaviin sisäilmakorjauksiin lähes kahdeksan miljoonaa euroa. Summa oli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta kolminkertainen kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Mittakaavaa summalle antaa uudisrakentamisen hinta. Esimerkiksi Riistavedelle suunnitellun uuden koulun kustannusarvio on runsaat 13 miljoonaa euroa. Sisäilmakorjausten hinnalla saisi siis maksettua Riistavedelle uuden koulun alle kahdessa vuodessa.

Kaupungin sisäilmaryhmän vuosiraportista käy ilmi, että sisäilmakorjauksia tehtiin 94:ssä kohteessa. Lisäksi yli kolmessakymmenessä kohteessa raportoitiin sisäilmahaittaa tai tehtiin kuntotutkimuksia.

Rakennusteknisiin sisäilma- ja kuntotutkimuksiin käytettiin noin 630 000 euroa. Sisäilmaolosuhteiden takia esillä oli noin 150 rakennusta, mikä on parikymmentä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kolmen koulun tiloista osa otettiin pois käytöstä ja yksi terveydenhuollon yksikkö siirtyi pysyvästi pois sisäilmaongelmaisista tiloista. Myös ulkopuolelta vuokratuista tiloista on muutamassa tapauksessa siirryttyä korvaaviin tiloihin.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.