1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ennakkoäänestys

Ennakkoäänestys alkaa, äänestämään pääsee lähes 136 000 pohjoiskarjalaista

Kuntavaaleissa äänestetään uudet valtuustot seuraavaksi neljäksi vuodeksi kaikkiin kuntiin. Pohjois-Karjalassa on 13 kuntaa ja niiden valtuustoihin pyrkii yli 1500 ehdokasta. Ennakkoon voi äänestää monenlaisissa paikoissa.

Koronan takia kuntavaaleja myöhennettiin huhtikuusta kesäkuulle. Virustaudin vuoksi äänestyspaikoilla on käytössä suojatoimia maskeista käsidesiin, oman kynänkin voi ottaa mukaan. Kuva: Linus Hoffman / Yle

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona kaikissa kunnissa. Äänioikeutettuja on Pohjois-Karjalassa lähes 136 000 ja kotikuntansa valtuustoon pyrkiviä ehdokkaita 1 565.

Eniten ehdokkaita on Joensuussa - lähes 480 - ja vähiten Ilomantsissa, Rääkkylässä ja Heinävedellä, vajaat 60 kussakin.

Koronatilanteen takia ennakkoäänestykseen on varattu tavanomaista pidempi aika eli neljätoista päivää.

Äänestyspaikoilla on kiinnitetty erityistä huomiota terveysturvallisuuteen. Äänestäjiä kehotetaan käyttämään maskia sekä huolehtimaan käsihygieniasta. Halutessaan äänestykseen voi ottaa mukaan oman kynän.

Monissa pienemmissä kunnissa on käytössä vain yksi äänestyspaikka, kuten Rääkkylässä kunnanvirasto, Polvijärvellä vapaa-aikatalo ja Outokummussa kaupungintalon kahvio.

Eniten ennakkoäänestyspaikkoja on suurimmassa kunnassa Joensuussa, 12 kappaletta. Juuassa on yhdeksän ennakkoäänestyspaikkaa, mutta niistä vain kunnantalolla voi äänestää jokaisena päivänä.

Joissakin kunnissa kiertää myös äänestysauto, näin esimerkiksi Ilomantsissa, Lieksassa ja Tohmajärvellä.

Käyttöön on otettu myös uusia äänestyspaikkoja. Joensuussa on mahdollisuus äänestää ennakkoon ulkona, kun Niinivaaran koulun pihalla on äänestysteltta kahtena päivänä kesäkuun alussa.

Varsinainen vaalipäivä kuntavaaleissa on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Joka neljäs vuosi valittavat valtuustot päättävät muun muassa kuntien palveluista ja taloudesta.