Hyppää sisältöön

Myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä eteläisessä Suomessa – Hangossa tuuli puhalsi 33 metriä sekunnissa, Helsingissä vesi tulvi kaduille

Keskiviikkona tuulet voimistuvat jopa myrskylukemiin ja runsaita sateita ennustetaan etenkin eteläiseen Suomeen. Pohjoiseen sateet eivät leviä.

Rajuilma on kaatanut puita ja aiheuttanut useita sähkökatkoja eri puolilla eteläistä Suomea. Kuva Helsingin Hermannista, jossa puu katkesi kadulle myrskyn voimasta. Kuva: Laura Honkimäki

Keskiviikkona saapunut matalapaineen alue on riepotellut eteläistä Suomea, kaatanut puita ja aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja.

Tuulet voimistuivat jopa myrskylukemiin ja runsaat sateet saivat jopa kadut paikoin tulvimaan pääkaupungissa.

– Hangon edustalla Russarön saarella on mitattu tuulen nopeudeksi 33.1 metriä sekunnissa. Tämä tarkoittaa 120 kilometriä tunnissa, eli tuuli puhaltaa yhtä lujaa kuin autot ajavat moottoritiellä, Ylen meteorologi Anniina Valtonen kertoi neljän aikoihin iltapäivällä.

Sipoossa ja Porvoossa molemmissa mitattiin tuulen nopeudeksi 28 metriä sekunnissa.

– Kovimmat puuskat ovat meren yhteydessä rannoilla ja saaristossa. Sisämaassa puuskat ovat luokkaa 18 metriä sekunnissa, Valtonen sanoi.

Kartta näyttää, kuinka runsaita sateita Suomeen saapuu. Animaatio: meteorologi Marjo Hoikkanen

Myös Pohjanlahdella tuulet olivat voimakkaista, ja eteläisessä Suomessa oli voimassa puuskavaroitus. Maan keskiosissa tuuli puhalsi paikoin 15 metriä sekunnissa.

– Eteläisessä Suomessa tulee paikoitellen myös runsaita sateita, jopa 20 milliä vettä. Keski-Suomessa sademäärät ovat jo vähäisempiä. Pohjoiseen sateet eivät leviä lainkaan, Valtonen kertoi.

Valtosen mukaan nyt vallitseva matalapaine on epätyypillinen keväälle. Niin merkittävästi erikoiset sääolosuhteet eivät kuitenkaan ole, että myrskyä alettaisiin nimeämään.

Ilmatieteen laitoksen myrskyvaroitukset (siirryt toiseen palveluun) jatkuvat Etelä-Suomen maa-alueilla keskiyöhön asti.

Myrskyaallot roiskivat rantaraitille Helsingin Kaivopuistossa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Myrskytuuli katkoi puita Etelä-Suomessa, Helsingissä kadut tulvivat

Myrskytuuli ja runsaat sateet ovat työllistänyt pelastuslaitoksia.

Helsingin pelastuslaitos kertoi keskiviikkona alkuillasta, että vahingontorjuntatehtäviä on paljon ja puita kaatunut runsaasti. Pelastuslaitos kehotti myös välttämään puistossa ja metsissä liikkumista myrskytuulen riepotellessa oksia puista.

Voimakas tuuli kaatoi esimerkiksi Hermannin kaupunginosassa suuren lehtipuun kadulle. Mellunkylässä pelastuslaitos raivasi ulkoilualueita tuulen kaatamien puiden takia.

Helsingissä koko päivän jatkunut sade sai myös kadut tulvimaan. Kaupungin pelastuslaitoksella on ollut keskiviikon mittaan useampia tehtäviä veden noustessa tulvivista viemäreistä kaduille.

Puu katkesi myrskyn voimasta Violankadulla Helsingin Hermannissa keskiviikkona. Kuva: Laura Honkimäki

Puita on kaatunut laajalti muuallakin eteläisen Suomen alueella. Esimerkiksi Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokset ovat raivanneet keskiviikkona myrskyn kaatamia puita teiltä ja sähkölinjojen päältä.

Sähkökatkojen määrässä kaksi piikkiä illalla

Myrskytuulen kaatamat puut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja eri puolilla Suomea, muun muassa Uudellamaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa, mutta myös Kuopiossa.

Sähkökatkojen määrä alkoi nousta puoliltapäivin, ja alkuillasta hieman ennen kello kuutta kaikkiaan yli 15 300 sähköyhtiöiden asiakasta oli vailla sähköjä, ilmenee Energiateollisuuden ylläpitämästä sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Kuuden jälkeen sähkökatkojen määrä lähti laskuun, mutta nousi jälleen yli 15 000:n hujakoille yhdeksän jälkeen illalla.

Pitkään jatkunut rankkasade toi sateenvarjot Helsingin katukuvaan. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Suomenlahden merivartiosto tarkkailee tilannetta

Suomenlahden merivartioston meripelastusjohtajan Marko Siro kertoi keskiviikkona Ylelle, että Helsingin edustalla yksi konevikainen purjevene jouduttiin kesken siirtoajon hinaamaan suojasatamaan ja laitureista irronneita veneitä jouduttiin noukkimaan kiinni.

Siron mukaan toukokuinen itämyrsky ei ole tyypillisimmästä päästä. Merivartioston työtä helpottaa kuitenkin se, että huviveneilijöiden aktiivisin kausi ei ole vielä käynnissä.

– Monella on vielä veneen keväthuolto kesken.

Siron mukaan veneenomistajien kannattaa käydä tarkistamassa veneidensä kiinnitys. Myrskyssä merille lähtijöiden kannattaa varautua tarkkaavaisuuteen ja valmistautua nopeisiin toimiin merituulen puhaltaessa lujaa vielä iltaan asti.

– Jos vesille on pakko lähteä, niin myrskyvarautuminen on hyväksi, Siro sanoo.

En strand med träd och stora släta stenar. Stora vågor slår mot stenarna och himlen är grå.
Kartta näyttää, kuinka voimakkaasti tuuli puhaltaa. Animaatio: meteorologi Marjo Hoikkanen