Hyppää sisältöön

Ex-vaimo kieltäytyi todistamasta murhapuheista Viking Sallyn käräjillä – omaisten avustaja protestoi vastaajan käytöstä: "Tuli ihan iholle"

Lain mukaan entisen puolison ei tarvitse todistaa exäänsä vastaan. Todistaja kertoi, ettei mielenterveytensä takia voi todistaa.

Kuva: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Viking Sallyn oikeudenkäynnissä koettiin keskiviikkoaamuna yllätys, kun vastaajan ex-vaimo yllättäen kieltäytyi todistamasta.

Hänet oli jo saatu Tanskasta etäyhteyden päähän. Kun oikeuden puheenjohtaja Annika Nygård kertoi hänelle, että Suomen lain mukaan entisen puolison ei tarvitse todistaa.

Tällöin ex-puoliso sanoi, että ei halua enää todistaa, koska hänen mielenterveytensä ei kestä sitä.

Puheenjohtaja huomautti hänelle, että hänen ei tarvitse perustella päätöstään, ja yhteys syyttäjä nimeämään todistajaan katkaistiin.

Esitutkinnassa ex-vaimo kertoi siitä, kuinka vastaaja lukuisissa viesteissä uhkaili häntä ja kertoi olevansa murhaaja.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä tuomioistuin päätti, että vastaajan kuulusteluja Tanskassa vuonna 2016 ei saa käyttää todistusaineistona, koska hänelle ei riittävän painokkaasti pyritty hankkimaan avustajaa kuulusteluihin.

Noissa kuulusteluissa vastaaja tunnusti rikoksen.

Omaisten avustaja: Vastaaja tuli iholle

Klaus Schelklen omaisten avustaja Timo Engels huomautti juuri ennen kyseistä kuulemista, että vastaaja on kahdesti lähestynyt häntä ja omaisia epäasiallisella tavalla ja tullut "aivan iholle".

– Vastaaja lähestyi tauolla hyvin provokatiivisesti päämiehiäni kahdesti, Engels sanoi.

– Tuli ihan iholle. Tämmöinen on ihan asiatonta.

Puheenjohtaja huomautti tämän jälkeen, että asianomistajat on jätettävä rauhaan.

Myöhemmin Engels sanoi Ylelle, että vastaaja tuli lähes kiinni häneen. Schelklen siskot olivat tuolloin myös hyvin lähellä.

Klaus Schelklen kaksi siskoa ovat paikalla oikeudenkäynnissä.

Oikeudessa on koko oikeudenkäynnin ollut läsnä poliisi, vaikka vastaaja ei ole asian takia vangittuna.

Päivitys 26.5.2021 klo 11.04: Juttuun lisätty Engelsin kommentti vastaajan käytöksestä. Päivitys klo 14.28: Tarkennettu tietoa siitä, millainen tilanne oli ja miten puheenjohtaja reagoi Engelsin ilmoitukseen.

Korjaus 26.5.2021 klo 12.48: Vastaaja lähestyi Engelsiä tauolla aulassa eikä salissa, kuten hänen sitaatissaan aluksi luki.

Lue myös:

Puolustus esitteli Viking Sallyn mahdollisen murhaajan: Arvaamaton mies käytti vaatteita, jotka muistuttivat autiosaarelta löydettyjä

Viking Sallyn murhasta epäilty lähti kuulusteluissa erikoiseen vihjailupeliin – tunnusti teon mutta uskoi silti koko ajan selviävänsä

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko syyttäjä voinut löytää sellaisia todisteita, että yli 30 vuotta vanha tapaus ratkeaa?

Liki 34 vuotta sitten Viking Sally -risteilijällä tapahtunut surma on nyt oikeuskäsittelyssä Turussa. Oikeuden edessä istuu tunnustuksen tehnyt syytetty, mutta kyseinen tunnustus jouduttiin mitätöimään. Onko mahdollista, että yksi Suomen rikoshistorian selvittämättömistä rikoksista ratkeaa tällä viikolla? Toivo ja Marjukka käyvät yksityiskohtaisesti läpi vuoden 1987 surmayön tapahtumia Viking Sallyllä rikostoimittaja Tuomas Rimpiläisen opastuksella.