1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kari Koski, Jukka Alkio ja Ari Korhonen tähyävät virkauransa jälkeen valtuustovaikuttajiksi – kuntatyö säilyy sydämenasiana eläkepäivistä ja erokohusta huolimatta

Kolmikko vakuuttaa sopeutuvansa päättäjän rooliin. Viranhaltijoille he lupaavat antaa työrauhan.

Entiset kuntajohtajat ovat äänestäjille vanhastaan tuttuja persoonia. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

Entinen kuntajohtaja ei ole valtuutettuna kummajainen, mutta Varsinais-Suomen vaalikekkereissä heitä on mukana melkoinen liuta. Kaikkiaan viisi ehdokasta.

Minna Arve (kok.) tavoittelee pormestarin pestiä Turussa ja Simo Paassilta (sd.) valtuustopaikkansa uusimista Salossa.

Eläkepäiviltään valtuustoon tähyävät Jukka Alkio (kesk.) Laitilassa ja Kari Koski (sd.) Uudessakaupungissa.

Ari Korhonen (sd.) puolestaan lähti vuosi sitten ovet paukkuen Raisiosta, mutta suunnittelee nyt paluuta luottamushenkilön roolissa.

– Kun on tietoa ja ehkä vähän taitoakin sekä halua vaikuttaa asioihin ja päätöksentekoon, niin lopulta näin ehdokkuudessa enemmän plus- kuin miinusmerkkisiä vaikutuksia, toteaa Korhonen, joka johti Raisiota vuosina 2011–2020.

Ari Korhonen toimi Raision kaupunginjohtajana vuosina 2011–2020. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

24 vuotta Laitilan kaupunginjohtana toiminut Jukka Alkio huomasi virkavuosien jälkeen tulleensa toisiin aatoksiin.

– Toisin kuin koskaan ajattelin, jostain nousi sellainen ajatus, että tätäkin puolta voisi kokeilla pitkän virkauran jälkeen, jos tulen valituksi. Olen aina arvostanut valtuustotyöskentelyä, perustelee Alkio.

Aiemmin kotikaupunkiaan ja sen jälkeen Raumaa virkaurallaan johtaneen Kari Kosken ratkaisu syntyi vaalien aikalisän myötä.

– Ehdokkuuteen tarjoutui mahdollisuus, kun vaalit siirtyivät kesäkuun puolelle, joten päätin lähteä mukaan. Lisäksi Uudellakaupungilla on edessään mittavia taloudellisia haasteita tulevaisuudessa, pohtii Koski.

Peiliin katsomisen paikka

Ex-kuntajohtajat liputtavat talousosaamisensa ja laajan kontaktiverkostonsa puolesta.

Mutta vanha suola saattaa alkaa janottaa. Silloin houkutus sekaantua viranhaltijoiden tekemisiin käy liian suureksi. Lopputuloksena voi olla ristiriitojen repimä valtuustokausi, mikä halvaannuttaa päätöksentekoa.

Ehdokkaat vakuuttavat sopeutuvansa uuteen rooliin.

– Se on vain sellainen riski, joka pitää hallita. Missään tapauksessa päättäjä ei saa sekaantua valmisteluun, vaan roolit pitää hoitaa tiukasti erillään. Sen verran on tässä jo ikää tullut, että ymmärrän, mitä se tarkoittaa, vakuuttaa Kari Koski.

– Siinä on katsottava pitkään peiliin ja todettava, että en ole valmisteleva ja esittelevä virkamies, vaan enemmän ja vähemmän rivipäättäjä, joka vaikuttaa sitä kautta kaupungin asioihin, toteaa Jukka Alkio.

Jukka Alkio johti Laitilaa vuosina 1994–2017 Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

– Varmasti sitä on oltava omassa toiminnassaan tarkkana, mutta minusta ei muodostu ongelmaa nykyiselle kaupunginjohtajalle. Jos Raision päätöksentekoa ajattelen, niin päinvastoin myötätuntoni on seuraajani puolella, korostaa Ari Korhonen.

Kalavelkojen maksu tuo ongelmia

Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ei näe estettä entisten ykkösviranhaltijoiden asettumiselle valtuustoehdokkaiksi. Tiettyjen siirtymäaikojen asettamiselle ei ole tarvetta.

Olennaista on se, minkälaisella motiivilla henkilö on liikkeellä.

– Jos tavoitteena on esimerkiksi vanhojen kalavelkojen maksu kotikunnassa, silloin tilanne muuttuu ongelmalliseksi. Mutta paljon on entisillä kuntajohtajilla osaamista ja annettavaa, jos omaksuu oikean roolin.

– Haasteita ilmaantuu, jos on ollut viranhaltija koko työuransa ajan. Silloin pitää olla tarkkana, ettei tyrkytä omia työtapojaan viranhaltijoille kuuluviin asioihin. Jos näin käy, on valtuustoryhmien aika puuttua tilanteeseen. Uskon, että valistuneet ihmiset osaavat mukautua uuteen rooliinsa, sanoo Karjalainen.

Kari Karjalainen ei näe estettä entisten ykkösviranhaltijoiden asettumiselle valtuustoehdokkaiksi. Arkistokuva. Kuva: Ari Tauslahti/Yle

Entisten kuntajohtajien ehdokkuuteen liittyy myös moraalinen ulottuvuus.

Virkauran aikana kertyy salassa pidettävää tietoa, joka voisi tulla roolin vaihdoksen myötä poliittiseen käyttöön. Karjalainen ei pidä sitä mahdollisena.

– Myös poliitikkoja sitoo samalla tavalla virkavastuu esimerkiksi elinkeinoelämään ja sosiaalipuoleen liittyvissä luottamuksellisissa asioissa.

Perinteisiä ääniharavia

Entiset kuntajohtajat ovat äänestäjille entuudestaan tuttuja persoonia. Valtuustopaikka irtoaa yleensä helposti. Ääniharavan asema on enemmän kuin mahdollista.

Kari Koski ehti vuosina 2004–2020 työskennellä kaupunginjohtajana sekä Uudessakaupungissa että Raumalla. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle

– Ennen kaikkea kannustan ihmisiä äänestämään ja valitsemaan erityisesti nuoria päättäjiä, painottaa Jukka Alkio.

– Toivottavasti saan mukavan äänisaaliin, mutta raisiolaiset päättävät, toteaa Ari Korhonen diplomaattisesti.

– Se on sitten äänestäjien päätös. Ei sinne leikkimään ole lähdetty. Kaikki otetaan vastaa, mitä tulee, korostaa Kari Koski.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 28. toukokuuta kello 23.

  • Kuuntele tästä uusimmat Yle radiouutiset Varsinais-Suomesta
  • Lue uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta