1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keittiöt

Kotoilu on vauhdittanut keittiökauppaa – Katso, miten ammattijärjestäjä ottaa tehon irti pienistä neliöistä, lavuaarin sijainti yllättää

Korona-aika on kasvattanut keittiökauppaa erityisesti tänä keväänä. Esimerkiksi Suomen suurimpiin alan toimijoihin kuuluvan Novartin kuluttajamyynti on kasvanut vuoden takaisesta 50 prosenttia. Ikean mukaan kasvu on ollut jopa yllättävän suurta.

Nurkkalavuaari mahdollistaa minikeittiön tehoneliöt
Nurkkalavuaari mahdollistaa minikeittiön tehoneliöt

96 kristallista viinilasia. Viimeistään ne saivat aikaisemmin astia-alalla työskennelleen Pauliina Piiraisen havahtumaan oman keittiön tavarapaljouteen.

– Ajattelin, että en tule ikinä pitämään niin isoja juhlia, että kaikki viinilasit olisivat käytössä. Ja vaikka pitäisinkin, voin vuokrata ne!

Alkoi mittava karsimisoperaatio, jonka aikana keittiön tavaramäärä väheni minimiin.

Keittiösyvennyksessä on pinta-alaa vain neljä neliötä. Vasemmalla olevien kylmälaitteiden päällä on säilytystilaa kattoon asti. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Nyt Piirainen on rakennuttanut miehensä kanssa hirsitalon Lohjan asuntomessualueelle. Talon yläkerran nurkassa piileskelee keittiö, joka ei oikeastaan edes näytä keittiöltä.

– Tämä on paljon pienempi, mutta samalla paljon käytännöllisempi kuin vanha keittiömme, Piirainen iloitsee.

Keittiön erikoisuus on nurkkaan sijoitettu lavuaari, jonka ansiosta minikeittiössä on miltei puolitoista metriä leveä työskentelytaso.

Korona toi kiireen keittiökauppoihin

Koronan takia entistä tiiviimmin kodeissa vietetty aika on saanut suomalaiset remppaamaan ja puunaamaan nurkkiaan. Tämä näkyy myös keittiökaupoissa.

Esimerkiksi Novart kertoo kuluttajamyynnin kasvaneen tänä keväänä yli 50 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Yhtiön kaupallinen maajohtaja Annika Vainio kertoo, että Novart panosti heti epidemian alkumetreillä uusiin palveluihin.

– Lähdimme vauhdilla parantamaan paitsi myymäläturvallisuutta, myös erityisesti etämyyntiä. Tänä päivänä me myymme osan keittiöistä täysin netin kautta.

Tämän keittiön sisustusta määritteli ikkunoista avautuva järvimaisema. Vaaleat seinät ja kaapit antavat tilaa vuodenaikojen mukaan vaihtelevalle luonnon värimaailmalle. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Kotoilu näkyy paitsi kaupantekotavassa, myös keittiöiden suunnittelussa.

– Etätyö on saanut ihmiset miettimään, että miten saa oman keittiön toimimaan monitoimialueena vähän eri tavalla kuin ennen.

Koronan rajoittamasta matkustelusta säästyvä raha ruokkii nyt niin sanottua lähikuluttamista, Vainio arvioi. Tämä sataa paitsi keittiökauppojen, myös puutarhaliikkeiden ja harrastusvälinekauppiaiden laariin.

Novart, jonka myymäläketjuja ovat Keittiömaailma ja Petra, myy vuosittain noin 25 000 keittiökokonaisuutta.

Myös Ikea arvioi, että keittiön merkitys on kasvanut entisestään, kun kodeissa – ja mökeillä – on oleskeltu ja laitettu ruokaa entistä enemmän.

– Keittiökokonaisuuksien korkea kysyntä on yllättänyt meidät positiivisesti. Kehitys ei osoita laantumisen merkkejä ja uskomme kasvun jatkuvan edelleen tänä vuonna, Ikean Keittiöt ja kylpyhuone -myyntiryhmien päällikkö Anniina Penttilä kommentoi sähköpostitse.

Puulattia pehmentää mustavalkoista keittiökokonaisuutta. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Topi-keittiöillä havaittiin myynnin lyhyt äkkipysäys viime keväänä, mutta kauppa palautui nopeasti ennalleen ja kääntyi loppuvuonna selvään kasvuun, jonka loppua ei näy.

Tällä hetkellä kysyntä on "selvästi tavanomaista vilkkaampaa".

– Tarjouspyyntöjä tulee niin paljon, että kaikkiin ei meinaa ehtiä vastaamaan. Sellainen positiivinen ongelma. Lisäksi olemme ottaneet käyttöön suunnitteluohjelmiston, joka mahdollistaa virtuaaliesittelyt ja etämyynnin, Topi-keittiöiden toimitusjohtaja Juha Nurmimäki naurahtaa.

Kehityssuuntaa voi pitää yllättävänä, sillä vielä muutama vuosi sitten kotimaisten keittiövalmistajien näkymät olivat huomattavasti synkemmät.

Trendi on jo melkein kirosana keittiösuunnittelussa

Pauliina Piiraisen keittiön materiaali- ja värivalinnoissa auttoi kohteen sisustussuunnittelija Johanna Hernesniemi.

Sekä hän että toisen kohteen Lohjan asuntomessuille suunnitellut sisustusarkkitehti Mikko Vesanen painottavat keittiöiden toiminnallisuutta trendien sijaan.

Saareke ja ruokapöytä yhdistävät kolmivärisen keittiön oleskelutilaan Lammi-talon kohteessa Lohjan asuntomessuilla. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Sen voi ehkä sanoa, että kokovalkoisia keittiöitä on yhä vähemmän. Edelleen on aika jyrkkä jako avokeittiön ja erilliskeittiön välillä. Osa ihmisistä haluaa ehdottomasti edes jonkun seinän pätkän, jonka taakse saa tarvittaessa "sotkut" piiloon, Vesanen kuvailee.

– Arkinen toiminnallisuus on nyt keittiön tärkein ominaisuus, Hernesniemi tiivistää.

Keittiö on yhä useammin kiinteä osa kohteen muuta sisustusta ja varsinkin avokeittiöiden saarekkeet ovat yhä kalustemaisempia ja monikäyttöisempiä.

Keittiön säästämät neliöt on pyhitetty yhdessäololle

Pauliina Piiraisen perheen talossa on hulppeat 200 neliötä asuintilaa, eli hirsiunelmaan olisi mahtunut huomattavasti suurempikin keittökokonaisuus. Piirainen valitsi kuitenkin toisin.

– Halusimme enemmän tilaa perheen yhdessäololle. Tämä talo on 20 vuotta jatkuneen haaveilun ja suunnittelun tulos.

Ammattijärjestäjäksi kouluttautunut Piirainen piirsi keittiönsä itse ja laski perheen tarvitsemien – nykyään hyvin vähien – astioiden vaatiman kaappitilan tarkasti.

Kun tilaa ei ole yli tarpeen, myöskään ylimääräistä tavaraa ei kerry kaappien ja laatikoiden perukoille.

Pauliina Piiraisen keittiö on pieni, mutta siinä on silti runsaasti pöytä- ja säilytystilaa. Taustalla Piiraisen lisäksi sisustussuunnittelija Johanna Hernesniemi.

Lue myös:

Leila Buurin ekologinen keittiöremontti syntyi satasilla kirpparilöydöistä: “Vaihdoin vain vetimet ja maalasin jääkaapin” – vertaa kuvia ennen ja jälkeen

Remonttitarvikkeiden myynti ja remontointi kiihtyy kovaa vauhtia kesää kohti – kerro, millaisia kokemuksia sinulla on remontoinnista