Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginjohtajalta pyydetään selvitystä sijoitussotkuun liittyen

Tarkastuslautakunta vaatii selvitystä, sillä tilintarkastaja on löytänyt kaupunginjohtajan toiminnasta huomautettavaa. Tilintarkastaja ei myöskään puolla vastuuvapauden myöntämistä kaupunginjohtajalle.

Tilintarkastajan mukaan kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio ylitti toimivaltansa päättäessään kaupungin sijoitusvarallisuuden kotiuttamisesta viranhaltijapäätöksellä viime syyskuussa. Arkistokuva. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Tilintarkastaja on löytänyt huomautettavaa Rovaniemen kaupunginjohtajan Ulla-Kirsikka Vainion toiminnasta. Tilintarkastaja esittää viime vuoden tilinpäätöksen hyväksymistä, mutta ei puolla vastuunvapauden myöntämistä kaupunginjohtajalle. Tilintarkastuskertomuksessa kaupunginjohtajalle on esitetty muistutus niin toimivaltuuksiin kuin hankintoihinkin liittyen.

Tilintarkastajan mukaan kaupunginjohtaja ylitti toimivaltansa viime syyskuussa, kun hän päätti viranhaltijapäätöksellä kotiuttaa kaupungin sijoitusvarallisuutta. Vainion päätöksellä realisoitiin kaupungin sijoitusvarallisuutta yli 19 miljoonan euron arvosta.

Tilintarkastaja muistuttaa kaupunginjohtajaa myös siitä, että tilikauden aikana ostettiin asiantuntijapalveluita yksittäiseltä toimijalta lähes 330 000 eurolla, vaikka hankintaa ei oltu kilpailutettu tai tehty siitä hankintapäätöstä.

Tarkastuslautakunta pyytää kaupunginjohtajan toimista selvityksen kesäkuun alkuun mennessä. Sen jälkeen myös kaupunginhallitus antaa asiasta lausunnon. Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää tilinpäätöksestä ja vastuuvapaudesta kokouksessaan juhannusviikolla.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoo, ettei halua vielä tässä vaiheessa kommentoida asiaa.

Kaupunki sijoitti talousvaikeuksiin ajautuneeseen yhtiöön

Rovaniemen kaupunki menetti noin 700 000 euroa korkean riskin sijoituksissa, jotka oli tehty vuonna 2017. Kaupunki oli sijoittanut kaiken kaikkiaan 2,4 miljoonaa euroa Front Finance -nimiseen yhtiöön, joka ajautui talousvaikeuksiin, mutta pääsi yrityssaneeraukseen.

Asiasta käytiin vilkasta julkista keskustelua, jonka jälkeen suurin osa kaupungin sijoituksista myytiin, eli varat kotiutettiin. Kotiutuksesta päätti kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio viranhaltijapäätöksellä. Nämä runsaat 19 miljoonaa euroa päätettiin sijoittaa lyhytaikaisesti korkorahastoihin.

Lue lisää:

.
.