1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Entinen neuvonantaja: Boris Johnson suhtautui aluksi niin epäilevästi koronaviruksen uhkaan, että oli valmis ottamaan virusta ruiskeena kehoonsa

Britannian parlamentin kuultavana oleva Dominic Cummings on esittänyt raskauttavia ja hämmentäviä väitteitä ja näkemyksiä koronapandemian hoitamisesta. Hänen mukaansa Britannian hallituksen toiminta koronaa vastaan oli suunnitelmatonta.

Dominic Cummings

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin entinen neuvonantaja Dominic Cummings on esittänyt hätkähdyttäviä väitteitä ollessaan parlamentin komitean kuultavana koronapandemian hoitamisesta.

Kuulemisen aluksi Cummings esitti pahoittelunsa hallituksen tekemistä virheistä koronaan kuolleiden omaisille. Cummings kertoo kuulemisessa näkemyksiään ja vastaa kansanedustajien kysymyksiin.

Kuulemisen aikana Cummings on muun muassa väittänyt Johnsonin epäilleen koronaviruksen vaarallisuutta aluksi niin paljon, että pääministeri oli valmis ottamaan virusta ruiskeena kehoonsa suorassa TV-lähetyksessä viime vuoden alussa.

Entinen neuvonantaja on antanut huolestuttavan kuvan Britannian hallituksen toiminnasta koronapandemiaa vastaan. Hänen mukaansa hallitukselta puuttui suunnitelmallisuus ja hallitus epäonnistui tilanteessa, jossa ihmiset hallitusta eniten tarvitsivat.

Cummingsin tähän mennessä sanomaa:

  • Pääministerin entinen neuvonantaja pahoitteli hallituksen tekemiä virheitä.
  • Hänen mukaansa ministerit, viranhaltijat ja neuvonantajat epäonnistuivat kriisin hoitamisessa.
  • Cummings pahoitteli, ettei tuonut voimaakkaammin esille huoltaan viruksesta jo viime vuoden tammikuussa.
  • Hänen mukaansa hallitukselta puuttui suunnitelmallisuus kriisin hoitamisessa.
  • Cummings sanoi, että tilanteeseen reagoitiin aluksi aivan liian hitaasti.

Cummings kutsui katastrofaaliseksi virheeksi salailua, jota oli huippuneuvonantajien päätösten ympärillä. Hänen mukaansa terveysministeri Matt Hancock olisi pitänyt erottaa muun muassa valehtelemisen takia. Cummings myös kertoi ehdottaneensa Hancockin erottamista Johnsonille.

Dominic Cummings erosi Boris Johnsonin neuvonantajan tehtävästä viime elokuussa. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP

Cummings sanoi epäonnistuneensa valtavan pahasti siinä, ettei "paniikkinappulaa painettu" aikaisemmin viime vuonna. Hän kertoi katuvansa, ettei ehdottanut rajumpia koronatoimia jo maaliskuun 11. tai 12. päivä viime vuonna.

Cummingsin mukaan hallitus oli siinä käsityksessä, ettei Britannia sietäisi koronasulkua.

Hän sanoi, että Johnsonille suositeltiin sulun määräämistä maaliskuun 14. päivänä viime vuonna, mutta hallituksella ei ollut tähän suunnitelmaa. Lopulta Johnson määräsi koronasulun maaliskuun 23. päivänä viime vuonna.

Cummingsin kuulemisen jatkuessa pääministeri Boris Johnson sanoi parlamentin jäsenille ottavansa täyden vastuun pandemiaan vastaamisesta.

Johnson kertoi olevansa pahoillaan pandemian aiheuttamista kärsimyksistä. Hänen mukaansa hallitus kuitenkin toimi ihmishenkien pelastamiseksi ja terveydenhuollon suojelemiseksi noudattaen parhaiden asiantuntijoiden neuvoja.

Lisää aiheesta:

Englannissa pääsee taas pubin terassille ja hiustenleikkuuseen yli kolmen kuukauden sulun jälkeen – Video: Ilonpito alkoi heti puoliltaöin

Englannissa avataan koronasulkua ensi viikolla – Johnson: "Kesälomia ulkomaille ei kannata vielä varata"

Britannia juhlii pääsiäisenä myös "peruuntunutta" joulua – rokotuksissa onnistunut maa alkaa vapautua sulkutoimista, jotka Suomessa voivat olla vielä edessä

Toimittajalta: Englannissa vitkuttelu rajoitusten kanssa johti kovaan koronasulkuun