1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Ennakkoäänestäjät lähtivät liikkeelle Vaasassa – äänensä voi antaa vaikka kontissa ja drive inissä

Kuntavaaleihin on aikaa vajaa kolme viikkoa, ja ennakkoäänestys alkoi tänään. Monilla paikkakunnilla äänestyspaikkoja on sijoitettu ulos, jolloin äänestäminen on koronaturvallista.

Ennakkoäänestyspaikka
Ennakkoäänestys alkoi koronan varjossa - äänestyspaikoilla oltiin kuitenkin rauhallisin mielin

Kuntavaalien ennakkoäänestys pääsi käyntiin tänään, ja paikoin äänestämässä oli väkeä jonoksi asti.

Esimerkiksi Vaasassa, Kasarmintorin drive in -äänestys osoittautui erittäin suosituksi. Puolilta päivin paikalla oli useita kymmeniä autolla tai polkupyörällä äänestämään tulleita.

Drive in -äänestyspaikalle alkoi jo aamupäivällä tulla runsaasti äänestäjiä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Yksi heistä oli Timo Kauppinen, joka oli matkassa sähköpolkupyörällä. Kauppinen ei ollut tullut kuitenkaan varta vasten Kasarmintorille.

– Se oli hyvin tässä meidän matkan varrella, kun oltiin pyöräilemässä. Sanoin vaimolle, että mennään tämän kautta niin käyn äänestämässä.

Kasarmintorin drive in -äänestys on selvästi kiinnostanut. Vaalitoimitsijoiden mukaan ensimmäiset äänestäjät olivat paikalla jo aamulla puoli kymmeneltä. Puolisen tuntia ennen kuin varsinainen äänestys alkoi.

Katso alla olevalta videolta, miten drive in -äänestäminen käytännössä tapahtuu.

ulkoäänestyspaikat Vaasassa
Näin toimii kuntavaalien drive in -äänestys

Kontissa ääni

Palosaaren torin viereen, aivan kirjaston kupeeseen on tuotu niin ikään äänestyspaikka. Se on kuljetuskontti, jossa on kahdelle äänestäjälle paikat.

Palosaarellakin on riittänyt väkeä kello 10 lähtien. Ensimmäisten joukossa oli Ulla Luhta, jolle ennakkoon äänestäminen on tuttua jo monista vaaleista.

– Yleensä käyn ennakkoon. Tällä kertaa syynä on se, että asun kesämökillä ja nyt kun tämä tuli tähän kauppareissun yhteyteen niin tuntui oikein sopivalta, sanoo Luhta.

"Vaalipäivää yleensä juhlistetaan"

Jalkapallostadion tiloihin, Hietalahteen on järjestetty myös ennakkoäänestyspaikka. Väkeä on riittänyt tasaisena virtana ja heidän joukossaan on myös Sari West. Hänelle ennakkoäänestys ei ole lainkaan tyypillistä.

– Ei missään nimessä! Vaalipäivää yleensä juhlistetaan. Silloin juodaan kahvit ja on hyvää pullaa, mutta nyt vaalipäivänä mies on töissä ja kun hän tuli äänestämään ennakkoon niin päätin, että tulen samalla, kertoo West.

Sikäli Westiä ei ennakkoäänestys haittaa nimittäin sopiva ehdokas on ollut tiedossa jo vuosia.

Äänestyspaikoilla huolehditaan koronaturvallisuudesta mm. pitämällä turvavälit ja tarjoamalla käsidesiä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Koronaturvallista äänestämistä

Koronapandemian vuoksi äänestyspaikkoja on lisätty muun muassa ulos, ja sellaisiin paikkoihin, joissa voi turvallisesti jonottaa.

Äänestyspaikoilla vaalitoimitsijat ohjaavat ihmiset pitämään turvavälejä sekä huolehtivat siitä, ettei äänestyspaikalla ole kerrallaan liian paljon ihmisiä.

Sari Westiä vaalien siirtäminen kesäkuuhun ei haittaa.

– Koronavirustilanne oli huhtikuussa niin huono, että olisin voinut ehkä silloin jättää äänestämättä, pohtii West.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.
Kuuntele Kuntarundi-podcast - Vaasa: Haaveissa nykyistä eloisampi kaupunkikeskusta

Ehdokas hakusessa? Tutustu Ylen vaalikoneeseen tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Voit osallistua keskusteluun torstaihin kello 23 saakka.