1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Yle tapasi Varsovassa valkovenäläisiä, joita tutun oppositioaktivistin pidätys järkytti: “Valko-Venäjästä voi tulla uusi Pohjois-Korea”

Leo ja Maksim pakenivat Valko-Venäjältä viime syksynä, kun sortotoimia alettiin kohdistaa myös alaikäisiin. Oppositiomedia Nextan perustaja Stepan Putilo sanoo ymmärtäneensä lentokonekaappauksen jälkeen, ettei Lukašenka pysähdy minkään edessä.

Valko-Venäjältä paennut Maksim: Meitä pakolaisia on paljon
Valko-Venäjältä paennut Maksim: Meitä pakolaisia on paljon

VARSOVA Puolaan paennut valkovenäläisnuori Leo, 18, alkoi voida fyysisesti pahoin, kun hän sunnuntaina kuuli tuttavansa Raman Pratasevitšin pidätyksestä.

Paha olo voimistui, kun hän luki Valko-Venäjän valtiollisen median sivuilta kommentteja. Ryanairin lennolta pidätetylle toimittajalle toivottiin niissä sähkötuolia tai kuulaa kalloon.

Valko-Venäjällä on käytössä kuolemantuomio. Tässä vaiheessa Pratasevitšia epäillään rikoksista, joista voi saada 15 vuotta vankeutta.

– Jos Lukašenka päättää tappaa hänet, se olisi hirveä tragedia, Leo sanoo Ylelle Varsovan keskustassa.

Myös toinen Puolaan paennut valkovenäläisnuori Maksim, 17, sanoo tuntevansa olonsa vaikeaksi, kun hän ajattelee Pratasevitšia pidätyskeskuksessa.

Niissä olleet ovat kertoneet järjestelmällisestä kidutuksesta. Massapidätykset kiihtyivät viime vuoden elokuussa sen jälkeen, kun Valko-Venäjän turvallisuuskoneisto alkoi väkivalloin tukahduttaa rauhanomaista kansannousua.

– Kaikki tietävät, millaista siellä on. Se on kauheaa, Maksim sanoo.

Raman Pratasevitšin tueksi järjestettiin mielenilmaus Varsovassa Euroopan komission edustuston edessä 24. toukokuuta. Kuva: Wojciech Olkusnik / EPA

Myös Maksim ja Leo tuntevat pidätyskeskusten olot. Heidät pidätettiin yhdeksi yöksi heti vaalien jälkeen elokuussa. Lukuisten muiden tavoin Leo ja Maksim kertovat, että heitä hakattiin pidätyksen aikana.

Lisää aiheesta: Pavel, 22, pidätettiin Valko-Venäjän mielenosoituksissa ja kertoo nyt kohtelustaan Ylelle: "He löivät pampulla kovaa, päähän myös potkittiin"

Yle ei julkaise haastateltujen oikeita nimiä tai tunnistettavia kuvia heidän kasvoistaan turvallisuussyistä.

Leo ja Maksim ovat kotoisin Minskin läheltä. He pakenivat maasta syyskuussa, kun kansannousun tukahduttamisessa sortotoimia alettiin soveltaa myös alaikäisiin.

Leo erotettiin koulusta – hänen mukaansa poliittisen aktivismin vuoksi. Lisäksi hänet kutsuttiin yllättäen armeijaan, vaikka hän oli saanut jo aiemmin vapautuksen terveysongelmien vuoksi.

Maksim lähti Leon kanssa samaa matkaa. Molemmat ilman vanhempiaan. Tie ulos oli naapurimaa Liettua, joka keskellä kansannousua myönsi pikavauhtia viisumeita ulos pyrkineille.

– Saimme turistiviisumin käytännössä päivässä, Maksim sanoo.

Maksim ja Leo jatkoivat Liettuasta Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, joka on Vilnan ohella muodostanut maasta paenneiden valkovenäläisten keskittymäksi.

Puolalais-valkovenäläinen aktivisti Jana Shostak osallistui Raman Pratasevitšin tukijoiden tiedotustilaisuuteen Valko-Venäjän suurlähetystön edessä Varsovassa 24. toukokuuta. Kuva: Tomasz Gzell / EPA

Keskellä Puolan hallintokortteleita yhden ikkunan luona liehuu Valko-Venäjän oppositioliikkeen käyttämä punavalkoinen lippu.

Ovella päivystää poliisi ja rappukäytävässä on toinen. Kerrostalohuoneistossa toimii Valko-Venäjän kansannousussa merkittäväksi moottoriksi noussut oppositiomedia Nexta.

Nextan Youtube- ja Telegram-kanavilla on parhaimmillaan ollut miljoonia seuraajia. Minskissä kesken lennon pidätetty Pratasevitš oli toinen Nextan päätoimittajista viime vuoden syksyyn saakka.

Nexta on myös syy sille, miksi itsevaltaisen presidentti Lukašenkan hallinto oli valmis pakottamaan lentokoneen alas pidättääkseen Pratasevitšin. Nextan rooli kansannousun koordinoinnissa viime elokuussa oli todella merkittävä.

Nextan perustaja Stepan Putilo, 22, istuu toimistossa saman pöydän ääressä, josta käsin hän ja Pratasevitš pyörittivät kanavaa kansannousun aikana.

– Ramanin koneen kaappauksen jälkeen olemme tietysti huolissamme myös omasta turvallisuudestamme. Ymmärsimme, että ilma-aluksen kaappaaminen osoittaa, ettei Lukašenka pysähdy minkään edessä.

Putilo arvioi, että Lukašenka ryhtyi riskialttiiseen lentokoneen alaspakottamiseen nyt osoittaakseen sitä voimaa, jota hänellä vielä on.

Oppositiomedia Nextan toinen perustaja Stepan Putilo (keskellä) tiedotustilaisuudessa Valko-Venäjän suurlähetystön edessä Varsovassa 24. toukokuuta. Kuva: Tomasz Gzell / EPA

Ajankohdalla saattaa olla hänen arvionsa mukaan yhteys siihen, että käynnissä olevat jääkiekon MM-kisat piti alun perin järjestää osin Valko-Venäjällä.

– Lukašenka on menettänyt jääkiekon MM-kisojen isännyyden ja Euroviisuihin osallistumisen. Hän ymmärtää, ettei hänellä ole tulevaisuutta eikä mahdollisuuksia vuoropuheluun lännen kanssa, Putilo sanoo.

– Niinpä hän tekee mitä haluaa.

Valko-Venäjän jättäneet "Leo" ja "Maksim" Varsovassa, Puolassa toukokuussa 2021.
"Leo" jätti kotimaansa Aljaksandr Lukašenkan hallinnon vuoksi.

Vasta 17-vuotiaalla Maksimilla on ponnari takaraivolla ja rystysiin on tatuoitu BORN FREE eli syntynyt vapaaksi.

Hän ei tällä hetkellä opiskele tai tee töitä vaan odottaa turvapaikkaprosessin päättymistä. Maksimin vanhemmat ovat edelleen Valko-Venäjällä.

Maksimin mukaan äidillä oli jo viisumi Puolaan, mutta Valko-Venäjä esti maasta poistuminen tekaistulla syyllä.

EU päätti maanantaina keinoista, joilla pyritään estämään liikenne EU:n ja Valko-Venäjän välillä. Samaan aikaan Valko-Venäjä rajoittaa matkustamista Puolan, Liettuan ja Ukrainan rajojen yli.

Valko-Venäjältä pääsee lentämään jatkossa pois Venäjän kautta – maan, jonka turvallisuuskoneisto tekee yhteistyötä Lukašenkan hallinnon kautta.

Keskellä Eurooppaa sijaitseva Valko-Venäjä alkaa olla entistä eristetympi ulkomaailmasta myös tiedonvälityksen kannalta.

Sortotoimet kohdistuvat nyt kovaa riippumattomaan mediaan: aiemmin tässä kuussa Valko-Venäjällä suljettiin suurin itsenäinen uutissivusto Tut.by.

– Tuntuu siltä, että Valko-Venäjästä tulee seuraava Pohjois-Korea, Leo sanoo ja lisää sitten:

– Ihmiset eivät pääse matkustamaan pois – paskat, se on jo lähes Pohjois-Korea.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Valko-Venäjän hallinto ryhtyi ennennäkemättömiin tekoihin saadakseen kiinni 26-vuotiaan aktivistin?

Halpalentoyhtiön kone oli matkalla Liettuaan, kun Valko-Venäjä pakotti sen yllättäen Minskiin. Kaiken takana oli juoni saada kiinni lennolla ollut 26-vuotias Raman Pratasevits. Mutta kuka Pratasevits on ja miksi Valko-Venäjä oli valmis ennennäkemättömään tekoon hänen takiaan? Ylen toimittaja Suvi Turtiainen kertoo Marjukalle ja Samille, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu ja miten tapaus ajaa valkovenäläiset yhä ahtaammalle.

Lue lisää:

Kuka on Raman Pratasevitš ja miksi hän on Valko-Venäjän poliisin hampaissa?

Analyysi: EU:ta syytetään lepsuksi nyrkkeilysäkiksi, mutta pakotteet ovat mainettaan vahvempi leka erityisesti pientä Valko-Venäjää vastaan

Rikosoikeuden professori arvioi Valko-Venäjän toimia jopa terroristisiksi: Tällaista tapahtuu vain kovissa diktatuureissa

Valko-Venäjän oppositio: Valko-Venäjä pakotti Ryanairin matkustajakoneen alas ja pidätti opposition toimittajan