Hyppää sisältöön

Unelma ammattilaisuudesta vie 16-vuotiaat Lappalaisen kiekkosiskot satojen kilometrien päähän kotoa – pelaamalla elää Suomessa yhä vain ani harva nainen

Naisten jääkiekkoilussa pärjää samoin eväin kuin miestenkin puolella: lahjakkuudella ja kovalla harjoittelulla. Ivalolaisilta Iida ja Emma Lappalaiselta löytyy molempia. Palkkamielessä ammattilaisuudesta ei vieläkään voi naisten Liigassa juuri puhua.

Iida ja Emma Lappalainen ovat lappilainen versio Sedinin kaksosista. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Millä mielin Iida ja Emma Lappalainen ovat muutosta Rovaniemelle solmittuaan pelaajasopimukset Rovaniemen Kiekon, eli RoKin kanssa? Entä mitä Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski ajattelee suomalaisesta naisten ammattijääkiekon tilasta? Toimittajana Jaakko Oleander-Turja. Lappalaisia ja Hiirikoskea haastatteli toimittaja Jarmo Siivikko.

Ivalolaiset kuusitoistavuotiaat kaksoset Iida ja Emma Lappalainen haaveilevat ammatista jääkiekkopelaajina. Haavetta tavoitellakseen kaksoset joutuvat muuttamaan kolmensadan kilometrin päähän kotoa.

Muutto kaksistaan Rovaniemelle, urheilulukioon opiskelemaan, ei hirvitä. Kuusivuotiaasta asti kiekkoilleet kaksoset ovat innoissaan mahdollisuudesta.

– Ollaan ihan innoissaan menossa Rovaniemelle pelaamaan ja olemme motivoituneita harjoittelemaan, sanoo Emma Lappalainen.

Kaksosten haaveita ei romuta sekään valitettava tosiasia, että Suomessa jääkiekkoa pelaamalla tuskin kukaan nainen onnistuu elättämään itsensä.

Huippulahjakkaiden sisarusten fokus onkin rakkaudessa lajiin.

– Kyllähän pelaajilla on tosi huonot palkat, jos ollenkaan. Mutta jos sitten joskus tulevaisuudessa, Iida haaveilee.

Iida ja Emma Lappalainen siirtyvät ensi kaudeksi hyökkääjiksi Rovaniemen kiekon naisten edustusjoukkueeseen. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lahjakkuuden tukena armoton treeni-into

Lappalaiset ovat ilmiselviä lahjakkuuksia, joille on helppo ennustaa menestystä.

Kaksosten otteet ovat vieneet muun muassa vuosi sitten Jääkiekkoliiton tyttöjen Pohjola-leirille, sekä viime syksyn Tulevaisuuden tähdet -leirille. Heiltä löytyy myös aiemmilta kausilta kaksi pelattua ottelua naisten Mestiksessä Rovaniemen kiekon riveissä.

Syksyllä he siirtyvät kasvattajaseura Tunturi-Kiekon riveistä RoKin naisten liigajoukkueeseen.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski, Emman ja Iidan yhteinen idoli, antaa tytöille kullanarvoisia neuvoja.

– Tekemisestä pitää nauttia joka päivä. Uusia haasteita tulee varmasti koko ajan eteen, rohkeasti vain itseensä luottaen. Aina pitää omia unelmia olla ja niitä kohti mennä ja tehdä kovasti töitä, kannustaa Jenni Hiirikoski.

Työmoraalia ei Lappalaisilta puutu, sillä kaksoset harjoittelevat kolmesta neljään tuntia päivässä. Oli tuisku tai pakkanen tytöt treenaavat jollakin tapaa. Kaikki jääaika käytetään hyväksi ja kun toinen lähtee, ei toinenkaan jää sohvalle makoilemaan.

– Kyllä se on hauskaa, kun on aina kaveri mukana treenaamassa. Siinä kehittyykin paremmin. Pelissäkin melkein aina tietää missä sisko viilettää, toteaa Iida Lappalainen.

Haastattelupäivänä Ivalon jäähallista on jäät sulatettu jo pois. Sekään ei saa Lappalaisen sisaruksia olemaan poissa hallilta. Vuorossa on laukaisuharjoitukset.

Neljä viidestä vedosta menee tyttärillä samaan reikään, ja niissä on nähtävissä tuhansia ja taas tuhansia toistoja, mieleen tulee välillä jopa Patrik Laine.

Eipä ihme, että heidät on huomattu.

Jenni Hiirikoski on paras idoli ivalolaisille kiekkokaksosille. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Lue lisää: Tuore ruotsalaistutkimus paljastaa: yksi miesjääkiekkoilija tienaa enemmän kuin naisten koko joukkue

Naiskiekkoilija maksaa kiekkoilustaan rahalla

Maajoukkuekapteeni Jenni Hiirikoski on tehnyt pitkän uran jääkiekkoilijana, ensin poikasarjoissa, sitten liigassa ja nyt Luulajan joukkueessa Ruotsissa. Sinä aikana naiskiekkoilu on mennyt hänen mukaansa suuria harppauksia eteenpäin.

– Se tulee sen tekemisen ja menestyksen kautta osittain. Maajoukkue on ollut näkyvillä telkkarissa ja tuonut lähemmäksi faneja ja pelaajia. Olemme saaneet välittää suuria tunteita katsojille.

Hiirikoski toivoo, että naiskiekkoilijoilla olisi jo helpompaa kuin hänen aloittaessaan. Fakta on kuitenkin se, ettei kiekkoilemalla leipäänsä Suomessa tienaa yhäkin vain harva nainen.

Naisten maajoukkueen apuvalmentaja Juuso Toivola Rovaniemeltä myöntää, että vasta nyt ollaan tulossa edes siihen pisteeseen, ettei naisten Liigassa pelaajien tarvitsisi maksaa itse pelaamisestaan.

– Tällä hetkellä ei yksikään naiskiekkoilija ansaitse elantoaan pelaamalla. Joissakin seuroissa jotkut pelaajat saavat etuuksia, autoetuja, asuntoetuja ja ateriaetuja, mutta palkkaa he eivät saa.

Esimerkiksi Lappalaisten tulevassa seurassa RoKissa pelaajien kontolle tulee noin 3000 euron kustannukset vuodessa pelkästään Liigassa pelaamisesta.

Äiti on iloinen tyttäriensä menestyksestä. Välillä kuitenkin haikeus iskee. Rovaniemi on kaukana. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tavoitteet ovat korkealla

Kasvattajaseura Tunturi-Kiekon puheenjohtaja Janne Tervahauta ei ole ollenkaan yllättynyt Lappalaisten menestyksestä. Hän pitää Ida ja Emma Lappalaista oikeina valmentajan unelmapelaajina.

– Olen seurannut tyttöjen kehitystä kiekkokoulusta kuusivuotiaasta asti. Mielestäni he ovat äärimmäisen lahjakkaita, kurinalaisia ja määrätietoisia. He ovat oikeita urheilijoita ja sitten vasta jääkiekkoilijoita, Tervahauta sanoo.

Tunturi-Kiekon ja RoKin yhteistyön myötä ennen Lappalaisia liigaan on noussut Ivalosta Janita Haapasaari, joka torjuu kiekkoja ensi kaudella RoKin maalin suulla. Taustatukea on siis tytöille luvassa.

Äiti Mari Lappalainen on syystä ylpeä tyttäristään. Hän luottaa omiinsa, ja miksi ei luottaisi? Hurjista treenimääristä huolimatta koulu menee hyvin, tytöt ovat fiksuja, hyvin käyttäytyviä ja määrätietoisia – urheilijan perikuvia.

– Tuntuu toisaalta tosi hienolta, mutta onhan se toisaalta haikeaa, kun he lähtevät pois kotoa. Voisin kuvitella, että tytöt ovat tosi kovia harjoittelemaan. Jos vain muuten pärjäävät, niin varmasti ihan jopa maajoukkueeseen joskus, uskoo itsekin kiekkoa pelannut Mari Lappalainen.

Tavoitteet on asetettu korkealle ja tytöt tietävät, että mitään ei saa ilmaiseksi. He ovat kuitenkin jo tottuneet kovaan harjoitteluun ja tietävät, että kierrokset vain kovenevat naisten Liigassa.

– Totta kai ne tavoitteet haluaisi asettaa tosi korkealle. Olisi isompana tosi kiva pelata jossain maajoukkueessa tai käydä jossain isommassa pelissä. Ainakin haluaisin tehdä maaleja ensi kaudella, toteaa Emma Lappalainen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 28.5. kello 23 saakka.

Lue myös: Historiallinen syksy Rovaniemen lätkäfaneille: kausi alkaa liigajääkiekolla ensimmäistä kertaa ikinä