1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat elättelee toiveita lähikonserttien järjestämisestä, mutta perinteistä festivaalia ei nähdä – saamelaisartisti Mari Boinen konsertti siirtyy

Pääosin festivaaleja juhlitaan tulevana kesänä virtuaalisena. Järjestäjien tavoitteena kuitenkin on, että osa konserteista voitaisiin järjestää yleisötilaisuuksina Kaustisella.

Festivaalien saama tukisumma valtiolta on pysynyt lähes samana jo yli 15 vuoden ajan. Kuva: Risto Savolainen

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien järjestäjätaho elättelee edelleen toiveita, että osa festivaalien konserteista voitaisiin järjestää myös lähitapahtumana.

Virtuaalisena festivaalit ainakin toteutetaan. Luvassa on joka päivä suorana lähetettäviä konsertteja.

– Jos koronatilanne etenee hyvään suuntaan Keski-Pohjanmaalla, saatanee joihinkin konsertteihin ottaa yleisöä, mutta hyvin rajatusti ja tarkkoja koronarajoituksia noudattaen. Karkean arvion mukaan live-konsertteihin kyettäisiin päästämään arviolta 50–500 ihmistä. Tapahtuman lopullinen laajuus selviää vasta lähellä heinäkuun puoliväliä ja viranomaisten päätösten ohjauksessa. Kaiken sanelee koronatilanne ja tärkeintä on turvallisuus, kertoo toiminnanjohtaja Valtteri Valo.

Normaalia festivaalia ei kuitenkaan tänäkään kesänä Kaustisella nähdä. Viime kesänä juhlat jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Kerta oli ensimmäinen juhlien yli 50-vuotisessa historiassa.

Selvityksen alla on nyt, että miten ja kuinka suuria konsertteja Kaustisella järjestettäisiin.

Joiltain osin festivaalit pyritään tänä vuonna järjestämään 12.–18. heinäkuuta.

Osa isoista konserteista kuitenkin siirtyy. Muun muassa tunnetun saamelaisartistin, norjalaisen Mari Boine konsertti siirtyy ensi vuoteen.

Toissa vuonna Kaustisen Kansanmusiikkifestivaaleilla vieraili yli 46 000 kävijää.

Alkuperäinen lipunmyynti on suljettu, ja festivaali haluaa palauttaa kaikki ostetut pääsyliput, jotta ensi vuoden lipunmyynti voi alkaa. Yleisörajoitettujen live-konserttien lipunmyynnistä on luvassa tietoa kesäkuun puolivälin jälkeen.

Tarkempia tietoja lippujen palauttamisesta voi lukea festivaalien nettisivuilta.

Lue myös:

Tapahtumajärjestäjillä toivoa näkyvissä – Mustakari Memories ja Kaustinen Folk Music Festival valmistelevat lähitapahtumia

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat sai valtion tukea 150 000 euroa – tukipotti pysynyt pitkään samalla tasolla

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat julkisti ensi kesän artistikattauksensa – saamelaisartisti Mari Boine, Behm ja Frigg ovat kesän vetonauloja

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat perutaan ensimmäistä kertaa festivaalin yli 50-vuotisessa historiassa: "Päätös oli raskas, mutta välttämätön"