1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ennakkoäänestys

Ennakkoäänestys alkoi käsihygieniaa ja turvavälejä noudattaen – koronatoimet lisäävät vaalitoimitsijoiden työtaakkaa

Tänään alkaneet kuntavaalit ovat ensimmäiset korona-ajan vaalit. Koronapandemia pakottaa noudattamaan erityistä huolellisuutta, jotta vaalit voidaan järjestää turvallisesti. Hämeenlinnassa kauppakeskusten äänestyspaikat vaihtuivat liikuntatiloihin.

Hämeenlinnan uimahallin ennakkoäänestyspaikalla noudatettiin riittäviä turvavälejä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan uimahallin ennakkoäänestyspaikalla Leena Pirinen odotteli jo hyvissä ajoin ennen yhdeksää. Ehdokaskin oli jo selvillä.

– Olen aina käynyt äänestämässä ennakkoon ensimmäisenä vaalipäivänä. Täytyy käyttää äänioikeuttaan.

Kielo Viikari (vas.) ja Leena Pirinen olivat ensimmäisenä äänestysjonossa Hämeenlinnan uimahallilla. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kielo Viikari kävi myös jo äänestämässä päästäkseen kesäpaikalle hoitamaan mansikkamaata.

– Niin kauan, kun ihminen elää, toivoo olevansa aktiivinen kansalainen. Minä haluan olla aktiivinen ja sanoa mielipiteeni yhteiskunnasta.

Turvallisuus on Viikarille tärkeimpiä asioita.

– Yhteiskunta pitää kansalaisistaan huolta. Kun maksamme veroja, toivomme saavamme vastinetta. Ehdokkaan valinta oli helppoa, sillä hänellä on samanlaisia ajatuksia kuin minulla.

Matti Saarelle ennakkoäänestys on tuttua touhua. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Matti Saari on käynyt joka kerta äänestämässä ennakkoon.

– Vaalipäivänä olen muualla. Ehdokkaan löytäminen oli helppoa. Puolue on tärkein.

Koronaturvallisuus korostuu

Hämeenlinnassa kuntavaalien ennakkoäänestyksessä on koronan takia kiinnitetty erityistä huomiota terveysturvallisuuteen. Kauppakeskusten äänestyspaikoista on luovuttu. Tilalla ovat uimahallin liikuntasali ja Säästöpankki-areena Tiiriössä. Molemmissa äänestäjät menevät toisesta ovesta sisään ja toisesta ulos. Näin kohtaamisia voidaan vähentää, sanoo vaalipäällikkö Tuovi Piirainen.

Vaalipäällikkö Tuovi Piirainen huolehtii Hämeenlinnassa kymmenestä ennakkoäänestyspaikasta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Olemme hankkineet suojapleksejä pöytiin, maskeja ja käsidesiä. Huolehdimme turvaväleistä. Se aiheuttaa aika paljon ylimääräistä työtä. Jokaisella äänestyspaikalla joudumme miettimään uudenlaisia järjestelyjä ja etsimään isompia tiloja.

Hämeenlinnassa on kymmenen ennakkoäänestyspaikkaa. Uimahallin ulkopuolella on mahdollista äänestää kahtena torstaina kello 15-18. Tällä on haluttu lisätä riskiryhmäläisten turvallisuutta.

Hämeenlinnassa on kymmenen ennakkoäänestyspaikkaa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Korostamme äänestäjille käsihygieniaa ja turvavälejä. Olemme opastaneet vaalitoimitsijoita valvomaan turvavälien noudattamista. Vaalitoimitsijoitakin on nyt aiempaa enemmän. Esimerkiksi uimahallilla on portsari, joka päästää vain rajatun määrän ihmisiä kerrallaan äänestystilaan, eli jonotus tapahtuu ulkopuolella, kertoo Piirainen.

Äänestyspaikoilla käytetään maskeja, mutta tunnistautumisen yhteydessä maski joudutaan ottamaan hetkeksi pois henkilöllisyyden varmentamiseksi.

Kirsti ja Reijo Parikan ennakkoäänestys sujui rivakasti. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Äänestämässä käyneet Kirsti ja Reijo Parikka kehuivat, että kaikki sujui hienosti.

– Äänestys meni erittäin sujuvasti, ja jonotusaika oli lyhyt. Meillä on tapana käydä äänestämässä ennakkoon. Se on niin joustavaa, ja voi itse valita, koska äänestää. Tämä aamu sopi hyvin meille.

Ennakkoäänestys jatkuu 8. kesäkuuta saakka. Varsinainen äänestyspäivä on 13. kesäkuuta.