1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Norjaan pääsee tästä päivästä alkaen alhaisen ilmaantuvuuden alueilta ilman karanteenia – epäselvää on, mitä todistuksia ylitykseen vaaditaan

Norja on purkanut tiukkoja koronarajoituksiaan ja maahan pääsee torstaista alkaen myös turistimatkalle ilman karanteenia, kerrotaan Norjan suurlähetystöstä. Rajalla mahdollisesti vaadittavista dokumenteista on kuitenkin vielä epäselvyyttä.

Norja on avannut rajansa suomalaisille matkailijoille, jotka tulevat matalan korona-ilmaantuvuuden alueilta. Arkistokuvassa Kilpisjärven raja-asema. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Norjan Suomen suurlähetystön mukaan Norjaan on nyt vapaa kulku ilman karanteenivaatimusta henkilöillä, jotka asuvat alhaisen ilmaantuvuusluvun alueilla. Suomessa tällaisia alueita on suurin osa sairaanhoitopiireistä.

Epäselvää on, miten matkailija voi todistaa tulevansa niin sanotulta keltaiselta alueelta. Lähetystöstä ei osata vielä sanoa, minkälaisia dokumentteja rajalla mahdollisesti vaaditaan. Tarkennuksia vaatimuksiin on tulossa mahdollisimman pian, kerrotaan suurlähetystöstä.

Norja on luokitellut Suomen sairaanhoitopiirit keltaisiin ja punaisiin alueisiin ilmaantuvuusluvun mukaan. Raja kulkee 25 tartunnassa 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikajaksolla.

Liikkuminen on nyt vapaata ilman karanteenia keltaisilta eli matalan ilmaantuvuuden alueilta.

Suuressa osassa Suomea matala ilmaantuvuus

Norjan luokittelussa keltaisia alueita ovat tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin lisäksi myös Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Itä-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Vaasan sekä Ahvenanmaan sairaanhoitopiiri.

Muiden sairaanhoitopiirien alueelta tuleville Norjaan saapuville matkustajille karanteenivaatimus on edelleen voimassa.

Norjan suurlähetystöstä kerrotaan, että vielä ei ole täysin selvää, minkälaisia mahdollisia dokumentteja vaaditaan raja-asemilla. Mahdollista on, että rajan ylitse haluavan pitää pystyä todistamaan asuvansa ja tulevansa kartan keltaisella merkityn sairaanhoitopiirin alueelta.

Norja ilmoitti tänään voimaan tulleista rajalievennyksistä monien Norjan sisäisten rajoitusten lieventämisen yhteydessä perjantaina.

Rajaliikennettä koskevat uudet säännöt ovat aiheuttaneet epätietoisuutta, koska Norjan ulkoministeriön tiedotteissa rajoituksista on ollut ristiriitaista tietoa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 28.5. kello 23 saakka.