Hyppää sisältöön

Mahdollisesti merkittävä ennakkopäätös: Hollannissa oikeus määräsi Shellin leikkaamaan merkittävästi nopeammin päästöjään

Oikeuden päätöksen mukaan Shellin on leikattava hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Ratkaisu saattaa olla päänavaus oikeusprosesseille muita energiayhtiöitä vastaan. Kanteen takana oli joukko ympäristöjärjestöjä ja hollantilaisia.

Öljy-yhtiö Shellin varasto Rotterdamissa heinäkuussa 2020. Kuva: Robinutrecht/EPA

Hollannissa oikeus on määrännyt energiajätti Royal Dutch Shellin leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vähennys on tehtävä vuoden 2019 päästötasosta.

Ilmastoaktivistien nostaman oikeusjutun ratkaisu voi avata tietä vastaaville oikeuskäsittelyille muita energiayhtiöitä vastaan.

Haagissa toimiva oikeus linjasi, että hollantilais- brittiläisellä öljy- ja kaasuyhtiö Shellillä on velvollisuus vähentää päästöjään eivätkä sen nykyiset vähennystavoitteet ole riittäviä.

Shellin nykyinen tavoite on vähentää päästöjään ainakin kuusi prosenttia vuoteen 2023 mennessä, 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja 45 prosenttia vuoteen 2035 mennessä verrattuna vuoden 2016 tasoon.

Shell voi valittaa oikeuden ratkaisusta.

Oikeusjutun takana oli seitsemän ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöä sekä noin 17 000 hollantilaista, jotka nostivat kanteen vuonna 2019.

Kanteessa vaadittiin Shelliä leikkaamaan päästöjään yhtä paljon kuin Pariisin ilmastosopimuksessa on määritelty.

Lisää aiheesta:

Sijoittajat nousivat kapinaan energiayhtiö Shellin ilmastotavoitteita vastaan – vaativat tiukempia toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi