Hyppää sisältöön

Valtuutettu huomasi Venäjän rajalla, että passi on jäänyt kotiin – kollega vaatii selvitystä, miksi 120 kilometrin taksimatka tehtiin Imatran kaupungin piikkiin

Taksilasku ja uusi junalippu liittyvät maaliskuussa 2018 Pietariin suuntautuneeseen seminaarimatkaan, jolla molemmat kaupunginvaltuutetut olivat mukana. Selvitystä vaativan valtuutetun oma viisumihankinta on jo ennestään tarkastuksen alla.

Allegro-juna Suomen asemalla Pietarissa. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Imatralla selvitellään lyhyen ajan sisään jo toista kaupungin maksettavaksi osoitetun laskun taustoja.

Kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (sin.) on jättänyt selvityspyynnön kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Mikko Airaksen (kok.) matkalaskuista.

Saarimäki haluaa selvittää, millä perusteella kaupunki on maksanut Airaksen taksimatkan Vainikkalasta Imatralle ja takaisin, sekä kustantanut junalipun Vainikkalasta Pietariin.Vainikkalan ja Imatran välinen matka on yhteen suuntaan 60 kilometriä.

Laskut liittyvät maaliskuussa 2018 Pietariin suuntautuneeseen seminaarimatkaan, jolla Saarimäki itsekin oli mukana.

Neljän hengen seurue, johon kuului kolme luottamushenkilöä ja yksi Imatran kaupungin virkamies, saapui Imatralta Vainikkalan asemalle Saarimäen autolla.

Perillä Vainikkalassa Airas huomasi, että hänen passinsa oli jäänyt kotiin.

Taksinkäyttölupa hallituksen puheenjohtajalta

– Sanoin jo porukalle, että hommaan kyydin ja palaan takaisin kotiin, kertoo Mikko Airas.

Muu seurue, Airaksen mukaan Saarimäki etunenässä, kuitenkin halusi hänet ehdottomasti mukaan.

Saarimäki kertoo tarjonneensa Airakselle passinhakureissua varten omaa autoaan. Airaksen mukaan näin ei tapahtunut, vaan päätettiin tilata taksi.

Lisäksi Airas soitti Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Anna Helmiselle (kok.) ja selitti tilanteen.

– Helmisen puolesta oli ok, että haen taksikyydillä passin kotoa ja matkustan sitten muiden perässä seuraavalla junalla. Se oli silloin myös seurueen yhteinen päätös eikä siinä tuntunut olevan mitään ihmeellistä, sanoo Airas.

Sen vuoksi Erkki Saarimäen tekemä selvityspyyntö onkin Airaksesta outo.

– Tulihan siitä turhia kuluja ihan omasta huolimattomuudesta, hän sanoo.

Airaksella ei ole mitään sitä vastaan, että asia selvitetään.

Sisäinen tarkastus valtuustokauden edustuskuluista meneillään

Imatran tarkastuspäällikön Arja Kekin mukaan Saarimäen pyyntö ei aiheuta ylimääräisiä toimia, vaan Airaksen matkalaskut käsitellään osana sisäistä tarkastusta.

– Mikko Airas on antanut oman selvityksensä, Kekki kertoo.

Imatran sisäinen tarkastus käy parhaillaan läpi luottamushenkilöiden matka- ja edustuskulut sekä luottokorttilaskut koko kuluneen valtuustokauden ajalta.

Kyseessä on normaali toimenpide, jolla Kekin mukaan varmistetaan kaupungin toiminnan läpinäkyvyyttä, ja joka tehdään jokaisella valtuustokaudella.

Erkki Saarimäen oma viisumihankinta aiheutti aiemmin tänä keväänä kohun Imatralla. Kaupungin sisäinen tarkastus havaitsi viisumilaskun tehdessään tavanomaista selvitystä kaupungin luottokorttien käytöstä ja edustuskuluista.

Saarimäki oli tilannut neljän vuoden viisumin huhtikuussa 2021, vaikka hänen toimikautensa Imatran kaupungin luottamuselimissä päättyy heinäkuussa. Hän ei ole ehdokkaana kuntavaaleissa. Tällä hetkellä viisumia ei tarvita muutenkaan, koska Venäjän raja on kiinni.

Saarimäen mukaan hän oli viisumia tilatessaan pyytänyt matkatoimistoa lähettämään laskun hänelle, ei kaupungille. Sittemmin Saarimäki on maksanut viisumista aiheutuneet kulut Imatran kaupungille.

Asian käsittely kaupungin tarkastuselimissä kuitenkin jatkuu, ja Saarimäen viisumihankinnasta on myös tehty yksi tutkintapyyntö poliisille.

.
.