Hyppää sisältöön

Huumeissa ajaminen ja muu törttöily on kasvanut Lapin liikenteessä rajusti pandemia-aikana

Ratttijuoppojen määrä on Suomessa kasvanut eniten juuri Lapissa. Useimmiten kyse on huumerateista.

Lapissa poliisia vastaan tulee yhä useammin huumeissa ajava nuori. Arkistokuva. Kuva: Miikka Varila / Yle

Liikennerikosten määrä on kasvanut Lapissa tuntuvasti pandemia-aikana. Viime vuonna Lapin poliisi kirjasi noin 6500 liikennerikosta, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Pääasiassa kyse on ylinopeuksista ja rattijuopumuksista.

Rattijuopumusten määrä kasvoi vuoden aikana 32 prosenttia. Lapin poliisin liikenneyksikön johtaja, komisario Mika Grönroos kertoo, että rattijuopumusten määrä kasvoi viime vuonna eniten juuri Lapissa. Yleisin päihde näissä tapauksissa on jokin huumausaine.

Erityisen huolestuttavana Grönroos pitää alle 25-vuotiaiden osuutta huumerateista. Usein kyse oli saman henkilön toistuvasta kiinnijäämisestä.

Grönroos toteaa, että tilanne liikennerikosten suhteen on huolestuttava ja vaatii lisäselvitystä. Hän arvioi, että kasvaneita lukuja saattaa osaltaan selittää lisääntynyt valvonta. Korona-ajan alussa liikennemäärät myös väliaikaisesti vähenivät, jolloin ongelmatapaukset oli helpompi erottaa liikenteessä.

Poliisin silmään on pistänyt myös pandemia-aikana yleistyneet nuorten kuljettajien törkeät ylinopeudet.

Grönroos toteaa, että rattijuopumuksia ja ylinopeuksia on osaltaan selitetty pandemia-ajan turhautumisella, mutta poikkeusaika ei kokonaan selitä muutosta liikennekäyttäytymisessä.