1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Toinen aste ja yläkoulut etäopetukseen Kanta-Hämeessä – sairaalatoimintoja joudutaan ajamaan alas laajasti

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että terveydenhuollon kantokyky maakunnassa ei kestä enää lainkaan lisäkuormitusta myöskään tartunnanjäljityksessä. Siksi maakuntaryhmä on päättänyt suositella etäopetukseen siirtymistä viimeiseksi kouluviikoksi 31. toukokuuta alkaen.

Kanta-Hämeessä pyritään suitsimaan koronatilannetta eri keinoin, muun muassa etäopetukseen siirtymisellä. Kuva: Matti Myller / Yle

Kanta-Häme jatkaa selkeässä koronaepidemian leviämisvaiheessa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan maakunta näyttää olevan siirtymässä jopa Suomen vakavimmaksi epidemiakeskukseksi.

Kanta-Hämeessä koronatilannetta on viime viikkoina pahentanut maakunnan sairaaloissa levinnyt koronaviruksen Intian variantti. Varianttiketjuihin liittyy jo yli 90 tartuntaa. Vaikka epidemia on vaikuttanut vakavimmin maakunnan sairaaloiden toimintaan, virus on päässyt leviämään myös oppilaitoksiin Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla, aiheuttaen laajoja altistumistilanteita ja karanteeneja.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että terveydenhuollon kantokyky maakunnassa ei kestä enää lainkaan lisäkuormitusta myöskään tartunnanjäljityksessä.

Etäopetuksesta pitkä ja vakava keskustelu

Koronatilanteen hillitsemiseksi Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on päättänyt suositella etäopetukseen siirtymistä viimeiseksi kouluviikoksi 31. toukokuuta alkaen. Etäopetussuositus koskee toisen asteen koulutusta ja yläkouluja koko maakunnassa, mutta jokainen kunta tarkastelee tilannetta alueellisen epidemiatilanteen pohjalta.

– Asiasta käytiin pitkä ja vakava keskustelu, jonka jälkeen tähän ratkaisuun päädyttiin. Asiaan saatiin konsultointia myös THL:lta. Alakouluikäisten ja varhaiskasvatuksen osalta päädyttiin jatkamaan lähitoimintaa, mutta alueelliset etäopetusratkaisut alakoulujenkin osalta ovat suositeltavia, mikäli on altistuksia useammalla luokalla, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tiedotteessa.

Toisen asteen opetuksen viimeisen viikon kokeiden osalta on mahdollista suorittaa niitä paikan päällä, mutta huolehtien maskien käytöstä, turvaväleistä ja käsihygieniasta. Ammattikorkeakoulun pääsykokeita ei voida perua, mutta niiden järjestäminen tulee niin ikään tehdä terveysturvallisesti suosituksia noudattaen.

Valmistujaisjuhliin suositellaan mahdollisimman pieniä ryhmiä myös kouluilla. Valmistujaisjuhlissa turvaväleistä ja maskien käytöstä on huolehdittava. Kotona järjestettävät suuret juhlallisuudet suositellaan siirtämään rauhallisempaan epidemiatilanteeseen.

Varhaiskasvatuksen ryhmät suositellaan pitämään ennallaan ja pieninä kesäkuun ajan.

Alkukesän leirit tulisi perua – peli- ja turnausmatkoja maakunnan ulkopuolelle ei suositella

Kesäleirien ja muiden vastaavien pidempikestoisten suurempien kokoontumisten osalta Kanta-Hämeessä suositellaan pidättäytymään yli 10 hengen leirien järjestämisestä 15. kesäkuuta asti.

– Asiasta on keskusteltu myös kirkon edustajien kanssa, ja suositus koskee myös rippileirejä, vaikka näiden osalta terveysturvallisuussuunnitelmat ovat olleet huolellisesti terveysalan ammattilaisten kanssa tehtyjä, Leskinen sanoo.

Maakuntaryhmä pohti myös ryhmäharrastustoimintojen keskeyttämistä, mutta päätyi siihen, että oman maakunnan sisällä toiminta voi jatkua toistaiseksi ennallaan. Lasten ja nuorten kilpasarjojen osalta kuitenkin suositellaan, että peli- ja turnausmatkat maakunnan rajojen ylitse keskeytetään 15. kesäkuuta asti, jotta Intian-variantti ei leviäisi muihin maakuntiin.

Sairaalatoimintoja ajetaan alas ja suojaustasoa nostetaan

Merkittävien henkilö- ja osastokaranteenien vuoksi Kanta-Hämeessä joudutaan siirtämään henkilöstöä osasto- ja päivystystoiminnan turvaamiseksi seuraavan kahden viikon ajalle. Kanta-Hämeen keskussairaalassa kaikki sellainen toiminta, mikä on mahdollista toteuttaa etäyhteyksin, pyritään näin toteuttamaan.

Sen sijaan operatiivisessa leikkaustoiminnassa kaikki ei-kiireelliset toimenpiteet siirretään seuraavien viikkojen osalta, ja myös päiväkirurgista toimintaa joudutaan vähentämään.

Myös kaikkea muuta kuin psykiatrian puolen poliklinikkatoimintaa ajetaan alas henkilöstön riittävyyden takaamiseksi kriittisissä toiminnoissa.

Sairaalassa olevien potilaiden hoidossa lisätään edelleen suojavarusteiden käyttöä ja niiden tasoa, samoin seulontaa tehdään laajasti sekä potilaiden että henkilökunnan osalta.

– Teemme kaiken mahdollisen sen eteen, että ne potilaat, jotka sairaalaan joudutaan ottamaan tai siellä jo ovat, välttyisivät tartunnalta, Leskinen lupaa.