1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luokkaretket

Korona perui luokkaretket jo toista vuotta peräkkäin – Itä-Suomessa koululaiset käyvät kekseliäillä lähiretkillä

Usealla kaupungilla tiukka linja: retkiä saa tehdä vain oman kunnan sisällä ja päiväsaikaan. Kauemmas matkustetaan vain erillisillä luvilla. Luovia ratkaisuja on nähty esimerkiksi Kiteen Kesälahdella.

Kesälahden koulun viitosluokka viettää viiden päivän luokkaretkeä läheisessä ulkomuseossa. Päivisin ulkoillaan, askarrellaan ja touhutaan, yöksi mennään kotiin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Korona-aika on perunut lähes kaikki kevään luokkaretket Itä-Suomessa. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon suurimmissa kaupungeissa sallittuja ovat vain oman kunnan sisällä päiväsaikaan tehtävät retket.

Linja on samankaltainen muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Kokkolassa ja Seinäjoella on päädytty paikallisten koronanyrkkien suosituksesta lähimatkailuun oman ryhmän kanssa.

Itä-Suomessa samaan ratkaisuun on päädytty ainakin Joensuussa, Kuopiossa, Iisalmessa, Lieksassa, Varkaudessa ja Kiteellä. Yksittäisiä erityislupia pidempiin matkoihin on myönnetty siellä täällä, mutta kaikkialla niitä ei sallita.

– Retkiä voidaan tehdä, jos ne pystytään toteuttamaan koronaturvallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ollaan samalla porukalla kuin arkenakin, Iisalmen sivistystoimesta vastaava johtaja Kirsi-Tiina Ikonen sanoo.

Opettaja Leila Luukkainen pitää irtiottoja koululuokan arjesta tärkeinä. Hän huomauttaa, että luokkaretkillä opitaan sosiaalisia taitoja. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Retkiä pyörillä ja kävellen

Joensuun kouluista on käyty pienryhmissä ulkoilemassa esimerkiksi Kontiolahden Lykynlammella ja Lieksan Ruunaalla. Koulutusjohtaja Olli Kauppisen mukaan tyypillisempiä ovat kuitenkin olleet kävely- ja pyöräretket koulujen lähistöllä.

Myös erilaisia luovia ratkaisuja on nähty. Kesälahden koulu Kiteellä vei viitosluokkalaisensa viideksi päiväksi paikalliseen ulkomuseoon, Myllytuvalle. Ohjelmassa on ollut esimerkiksi linturetki, käsitöitä ja leivontaa.

– Emme nyt voi lähteä vaikkapa Joensuun taidemuseoon tai Parikkalan Lintujärville, opettaja Leila Luukkainen harmittelee.

Luukkainen pitää uutta tilannetta kaikesta huolimatta ennen kaikkea mahdollisuutena. Hän toivoo, että koulujen katse pysyisi korona-ajan jälkeenkin lähialueilla.

– Meillä on hienoja juttuja ihan kivenheiton päässä kouluilta. Niiden hyödyntäminen on myös ekologista ja viisaan matkailijan toimintaa. Eikä ole haitaksi, että lähialueellekin jokunen pennonen jää, Luukkainen sanoo.

Kesälahden viitosille lähiluokkaretki tarjosi vaihtelua tuttuun luokkahuoneeseen. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Lue lisää:

Koulujen luokkaretkirahojen käytössä tarvitaan luovuutta – hyödykkeet ja lähiseudun päiväretket suosittuja

Leirikoulutoiminta Metsäkartanolla pyörähtänyt jälleen hyvin käyntiin – viime keväänä koronatilanne tyhjensi kalenterin totaalisesti

Ysiluokkalaisten Prahan matka peruuntui viime keväänä ja lennoista maksetut 22 000 euroa ovat yhä saamatta – matkatoimisto hakeutui konkurssiin

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.