Hyppää sisältöön

Vaeltajien suosima retkeilykeskus paloi maan tasalle Kolilla – vaikuttaa myös kansallispuistossa retkeilevien juoma- ja ruokahuoltoon

Kiviniemen retkeilykeskuksen päärakennuksen tulipalo vaikuttaa Kolin retkeilijöiden palveluihin. Majoitus- ja saunatilat kuitenkin säästyivät. Palovahinkojen raivaustyöt ja uudelleen rakentaminen voi alkaa, kunhan poliisitutkinta on saatu päätökseen.

Vaeltajien suosima retkeilykeskus paloi maan tasalle Kolilla
Vaeltajien suosima retkeilykeskus paloi maan tasalle Kolilla

Kiviniemen leirikeskuksessa riehunut tulipalo heijastuu ennen kaikkea Kolin kansallispuiston retkeilijöiden juoma- ja ruokahuoltoon.

Päärakennuksen mukana maan tasalle paloi retkeilykeskuksen kahvila–ravintola. Yrittäjä Hannu Lehtosen mukaan majoitus- ja saunatilat säästyivät tulipalossa, joten yöpyminen onnistuu, mutta ruokailuiden järjestäminen on nyt mietittävä uusiksi.

Sama koskee juomavettä. Sammutusvedet ovat saattaneet vaikuttaa retkeilykeskuksen kaivoveden laatuun, eikä sitä suositella juotavaksi ilman keittämistä.

Herajärven rannalla sijaitsevan retkeilykeskuksen omistaa Kontiolahden kunta. Kunnan mukaan sen tavoitteena on saada alueelle uusi vedenjakelupiste kahden viikon aikana. Siihen asti retkeilijöiden tulee varautua siihen, ettei puhdasta juomavettä ole saatavilla.

Retkeilykeskuksen päärakennus tuhoutui tulipalossa, mutta majoitus- ja saunatilat säästyivät vahingoilta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tulipalo on yrittäjä Hannu Lehtoselle kova isku. Hän oli ehtinyt toimia retkeilykeskuksen yrittäjänä vuodenvaihteesta ja edessä oli hyvä kesäsesonki.

– Sesonki on edelleen hyvä, mutta katsotaan, mitä palveluita pystymme tarjoamaan. Meillä oli tarkoitus lisätä majoituskapasiteettia, mutta nyt tilanne on odottava.

Lehtonen oli palon syttyessä Joensuussa. Kun hän ehti retkeilykeskuksen pihaan, savua nousi kattorakenteiden välistä ja paikan päällä oli yksi pelastuslaitoksen yksikkö.

– Kun tiedosti, miten kauan itsellä kesti ajaa Joensuusta, ja pelastuslaitoksella meni melkein sama aika tai vähän vähemmän, niin olihan se huono yhtälö.

Tulipalon havaitsi retkeilykeskuksen asukas, joka oli huomannut päärakennuksen lattialla jotain palavaa ja yrittänyt sammuttaa sitä jauhesammuttimella. Palo oli kuitenkin ollut liian voimakas.

Kontiolahden kunnan mukaan raivaustyöt ja uudelleen rakentaminen voivat käynnistyä, kun poliisitutkinta on valmistunut. Kunnan tavoitteena on, että retkeilykeskuksen toiminta alueella jatkuu.

Vielä torstaina palon syttymissyystä ei ollut tietoa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lue lisää:

.
.