Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudulla avataan julkisia tiloja ja harrastustoimintaa: museoihin, kirjastoihin ja maauimaloihin pääsee jälleen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstain kokouksessaan löysentävänsä koronarajoituksia hieman. Julkisten tilojen osittaisen avaamisen lisäksi yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee sisätiloissa 10 ja ulkona 50 henkilöön.

Maauimalat ja uimahallit avataan avoimeen käyttöön puolella normaalista asiakasmäärästä. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Torstain pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksessa linjattiin, että julkisia tiloja ja harrastustoimintaa voidaan avata rajoitetusti 1.6. lähtien.

Kirjastotilat avataan niin, että niihin pääsee puolet normaalista asiakasmäärästä. Asiakkaiden pitää pystyä pitämään kahden metrin turvavälit. Ryhmätoimintatiloja tai lukusaleja ei avata vielä.

Museoiden ja kulttuuritalojen näyttelytilat avataan niin, että yhdessä tilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan ja koko museossa enintään 50 henkeä kerrallaan. Turvavälit pitää pystyä pitämään.

Maauimalat ja uimahallit avataan avoimeen käyttöön puolella normaalista asiakasmäärästä. Suurista kaupungeista Helsinki kertoo avaavansa Uimastadionin, Itäkeskuksen ja Pirkkolan uimahallit avataan heti tiistaina, Kumpulan maauimalan remontti on vielä kesken ja se avautuu yleisölle maanantaina 7. kesäkuuta.

Aikuisten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan ulkona. Yleisöä voidaan ottaa urheilutapahtumiin yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa tällä hetkellä 50 henkilöä.

Yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee kuudesta henkilöstä 10 henkilöön sisätiloissa ja 50 henkilöön ulkotiloissa.

Kirjastoissa seurataan väkimäärää kerroskohtaisilla laskureilla

Helsingin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen on tyytyväinen, kun kirjallisuuden ystävät pääsevät taas viettämään aikaa kirjastoissa. Viimeksi ihmiset ovat päässeet kirjastoihin ilman tiukkoja rajoituksia puoli vuotta sitten.

– Kirjastothan ovat olleet auki koko koronan ajan, tämän viestittäminen on vain ollut vaikeaa.

Aukiolo on tarkoittanut pikaisia piipahduksia, lainaukseen ja palauttamiseen liittyviä käyntejä. Nyt rajoitusten höllentäminen tuo hieman rentoutta kirjastokäyntiin, vaikka lukusalit ja ryhmätilat eivät vielä aukeakaan.

– Asiakkaat voivat nyt istahtaa kirjojen selailun lomassa ja valita vaikkapa useammasta kirjasta sen, jonka lainaavat.

Kirjastotiloihin pääsee kesäkuun 1. päivä alkaen puolet normaalista asiakasmäärästä. Esimerkiksi keskustakirjasto Oodissa on kerroskohtaiset laskurit, jotka kertovat henkilökunnalle reaaliaikaisen asiakasmäärän. Tätä seuraamalla voidaan pitää asiakasmäärä puolessa. Pienemmissä kirjastoissa asiakasmäärää seurataan silmämääräisesti.

– Jokaiseen tilaan määritellään uuden rajoituksen mukainen maksimimäärä, Vänttinen kertoo.

Hän toivoo, että lukusalitkin saadaan kesän mittaan auki. Esimerkiksi opiskelijat ikävöivät kirjaston lukurauhaa.

Lue lisää:

.
.