Hyppää sisältöön

Risteilyjä Suomi-kuplassa, junareissuja rajattomalla lipulla, kotimaan pakettimatkoja – matkailuala houkuttelee kotimaanmatkailuun uusin tavoin

Matkailuala on tuotteistanut toiseen koronakesään uutta tarjontaa, jolla yritetään houkutella lomalaisia kotimaanmatkailuun. Pandemia-aikana kohteiksi on löytynyt myös vähemmän tunnettuja paikkoja.

Myymäläpäällikkö Niklas Lehtola täytti tyhjillään olleita makeishyllyjä Silja Serenaden Superstore-kaupassa. Laiva palaa liikenteeseen perjantaina. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Pitkän tauon jälkeen perjantaina liikenteeseen palaavalla Silja Serenadella on viime päivinä valmistauduttu matkustajien tuloon. Laiva saapui tämän viikon tiistaina tutulle paikalleen Helsingin Olympiaterminaaliin. Tätä ennen se seisoi koronatilanteen vuoksi kuukausikaupalla Turun satamassa.

Kuluneen viikon aikana henkilökunta on täyttänyt tyhjillään ammottaneiden myymälöiden hyllyt ja laittanut hytit kuntoon. Laivalle on myös esimerkiksi rakennettu ylimääräisiä käsienpesupisteitä.

– Odotamme innokkaina, että saamme taas matkustajia ja pääsemme heitä viihdyttämään, Silja Serenaden ohjelmaisäntä Tero Koistinen sanoo.

Ruotsin-laivana tunnettu Serenade seilaa tänä kesänä poikkeavilla reiteillä: Aluksi se suuntaa yöksi parkkiin Tallinnaan, ilman matkustajien maissakäynnin mahdollisuutta. Myöhemmin kesällä se risteilee Helsingistä Maarianhaminaan.

Virolainen tanssiryhmä Dance Factory harjoitteli esitystään Silja Serenaden yökerhossa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Koronapandemian kanssa eletään jo toista kesää. Koko matkailuala on kehittänyt täksi kesäksi paljon uudenlaista tarjontaa kotimaanmatkailun piristämiseksi.

– Nyt on lähdetty tuotteistamaan kotimaan matkailupalveluita ihan uudella tavalla, sanoo Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Mäki-Fräntin mukaan ihmiset ovat suhtautuneet uusiin matkapalveluihin uteliaasti.

– Tietenkin aina jännityksellä seuraamme, miten se ihan lopullisesti ja oikeasti myyntinä toteutuu.

Toiseen koronakesään on räätälöity kotimaan matkapaketteja

Matkatoimistot ovat pandemian jatkuessa hankalassa tilanteessa. Moni matkatoimisto onkin nyt paketoinut myös kotimaankohteita uudella tavalla.

– Ei ole lähdetty kilpailemaan rinta rinnan kaikki samalla tuotteella, vaan on haluttu tuoda matkapaketteihin jotain erityistä twistiä, Suomen eri alueita ja matkailunähtävyyksiä, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin mukaan monet ovat pandemia-aikana huomanneet, että Suomestakin löytyy paljon kiinnostavia kohteita. Kuva Raaseporin Tammisaaresta. Kuva: Ellen Forsström / Yle

Kun kansainvälinen matkailu on jumissa, kotimaanmatkailuun on lähtenyt mukaan niitäkin matkanjärjestäjiä, joiden kohteet ovat perinteisesti olleet ulkomailla.

Esimerkiksi Aurinkomatkat aloitti viime vuoden lopulla kotimaan pakettimatkat ja myy niitä nyt myös kesäksi. Se tekee tänä kesänä pakettimatkoja Pohjois-Suomeen, Tahkolle ja Ahvenanmaalle.

– Ne kaikki kiinnostavat. Suosituimpia kohteita ovat nyt Saariselkä, Levi ja Ahvenanmaa, Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva sanoo.

Risteilyjä pitkään järjestänyt Kristina Cruises puolestaan aloittaa tänä kesänä kotimaan yhteismatkat, joita se kutsuu junaristeilyiksi. Esimerkiksi itäiseen Suomeen suuntautuvalla pakettimatkalla kohteina ovat Joensuu, Koli, Juankoski ja Mikkeli. Matkat tehdään junalla, ja matkanjohtajan opastuksella tehtyyn kiertomatkaan kuuluvat niin majoitukset, ruokailut kuin matkan ohjelma.

VR myy lippua spontaaniin junareissailuun

VR:kin myy tänä kesänä uudenlaista lippua, joka on kuin kotimainen versio interrail-lipusta.

Uudella lipputyypillä, lomalipulla, voi reissata junilla rajoituksetta ristiin rastiin viisi, seitsemän tai yhdeksän päivää. Jokaiselle matkalle on tehtävä paikkavaraus, mutta istumapaikka sisältyy lipun hintaan.

VR:n digitaalisten palveluiden ja markkinoinnin päällikön Vanessa Lehtisen mukaan VR haluaa uudella lipputyypillä osaltaan ruokkia ajatusta siitä, että Suomessa on lukuisia tutustumisen arvoisia paikkoja.

– Oman reittinsä voi tottakai suunnitella hyvin etukäteen. Mutta on myös mahdollisuus toimia aika spontaanistikin, vaikka matkalla karttaa tutkien, Lehtinen sanoo.

VR odottaa junien matkustajaliikenteen vilkastuvan kesällä. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Vanessa Lehtinen arvelee, että erilaiset kohderyhmät voivat olla kiertelevästä ja spontaanista junamatkailusta kiinnostuneita.

– Tottakai ne, joilla on kesällä aikaa ja ne, jotka kenties muuten olisivat lähdössä ulkomaille, mutta eivät nyt uskalla tai halua lähteä.

Pandemia on typistänyt junaliikenteen matkustajamääriä, mutta VR:ssä odotetaan matkustajaliikenteen kesällä virkistyvän.

Junaliikenteen haittana ovat tänä kesänä monet ratatyöt.

Haasteena on kesällä myös polkupyörien kuljetuspaikkojen rajallinen määrä. Pyöräily kotimaassa tulee tänä kesänä kuulumaan monien lomaohjelmaan. VR ei ole Vanessa Lehtisen mukaan pystynyt täysin ratkaisemaan tätä yhtälöä täksi kesäksi.

Laivayhtiöt tarjoavat risteilyjä Suomi-kuplassa

Itämerellä voi tänä kesänä risteillä Suomi-kuplassa. Myymäläpäällikkö Niklas Lehtola asetteli suklaalaatikoita Silja Serenaden myymälän hyllyille. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Laivayhtiöt ovat räätälöineet täksi kesäksi risteilyjä, joilla matkustetaan Suomi-kuplassa. Näillä risteilyillä ei nousta maihin Suomen ulkopuolella.

– Kyytiin otetaan vain Suomesta lähteviä matkustajia eikä näille matkoille tarvitse olla koronatestitodistusta. Saa matkustaa karanteenivapaasti, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo.

Tallink Siljalla voi tänä kesänä risteillä Suomi-kuplassa esimerkiksi Helsingistä Maarianhaminaan ja takaisin tai käydä Tallinnan edustalla. Viking Linen karanteenivapailla risteilyillä voi esimerkiksi katsella Tukholmaa laivalta käsin. Risteilykohteita Helsingistä käsin ovat tänä kesänä myös muun muassa Kotka ja Hanko.

Nöjdin mukaan matkustajamäärät pidetään normaalia pienempinä ja esimerkiksi ruokailut porrastetaan. Laivan yleisissä tiloissa käytetään maskia.

– Meillä on tänä kesänä sama raja kuin viime kesänä eli maksimissaan 75 prosenttia maksimimäärästä. Huomasimme, että viime kesänäkin Riian-risteilyt toimivat oikein hyvin sillä määrällä, Marika Nöjd sanoo.

Baarimestari, sommelier Pekka Argillander järjesteli Silja Serenaden Bon Vivantin viinihyllyä asiakkaiden tuloa varten. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsinki uskoo urbaanin lomailun vetovoimaan

Täksi kesäksi on tehty mökkivarauksia viime kesääkin enemmän. Myös luontomatkailun buumi näyttää jatkuvan tänäkin kesänä. Se näkyy esimerkiksi mökkivarauksissa. Kansallispuistojen lähellä oleviin kohteisiin on tehty hyvin paljon varauksia.

Mökkeily on suomalaisille rakas lomanviettotapa, mutta esimerkiksi Helsingin matkailutoimialalla uskotaan, että kaupunkitunnelmakin houkuttelee tänä kesänä lomalaisia.

Helsingin matkailuala toivoo, että urbaani lomanvietto vetää tänä kesänä kotimaanmatkailijoita. Kuvassa Torrefazionen terassi Helsingissä 28. toukokuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kansainvälinen turismi on yhä jäissä, mutta Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva uskoo, että muualta Suomesta uskalletaan tänä kesänä tulla pääkaupunkiin viime kesää enemmän. Koronaviruksesta tiedetään paljon enemmän kuin vuosi sitten ja rokotukset etenevät.

– Uskon, että meille on paljon parempi kesä tulossa. Luulen, että ihmisillä on oikeasti halua liikkua ja kokea, Marja-Leena Rinkineva sanoo.

Tänä kesänä uutta on esimerkiksi Kasarmitorin kesä, johon kuuluvat torille rakennettava terassialue ja sen lähikatujen elävöittäminen. Konsepti on samankaltainen kuin viime kesänä, jolloin Helsingin kaupungin suosittu terassialue oli Senaatintorilla.

Marja-Leena Rinkinevan mukaan perinteisten matkailukohteiden lisäksi pääkaupungin vetonaulana on tänä kesänä myös Helsinki Biennaali. Kansainvälisen tason nykytaidetapahtuman päänäyttelyä viimeistellään parhaillaan Helsingin edustalla sijaitsevaan Vallisaareen, niin ruutikellareihin kuin vanhan tykkitien varrelle. Tapahtuma näkyy kesän aikana myös muualla Helsingissä.

– Vaikka ei olisi taidefriikki, siitä tulee ihan kenelle tahansa huikea kokemus.

Kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaalin päänäyttely on esillä Helsingin edustalla sijaitsevassa Vallisaaressa 12. kesäkuuta alkaen. Kuva: Yle/Helena von Alfthan

Myös Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti arvioi, että tänä kesänä lomaa halutaan viettää jo muutenkin kuin mökeillä – ihmisten ilmoilla ja turvallisesti.

– On kiinnostusta ja on ihan selkeästi patoutunutta tarvetta matkustukseen. Tämä näkyy kyllä myös kotimaan matkustuksessa, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Lue myös:

.
.