1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaskirjoitukset

Viisikymppinen aviopari luki yhdessä itselleen valkolakit – elämänkokemus auttoi kirjoituksissa

Ruusuntuoksuinen unelma juhlista siivitti porilaispariskunnan hakemaan lukio-opintoihin aikuisiällä. Yhteinen uurastus palkitaan tänä keväänä valkolakein.

Elämänkokemus auttoi kirjoituksissa - Aviopari luki yhdessä itselleen valkolakit
Elämänkokemus auttoi kirjoituksissa - Aviopari luki yhdessä itselleen valkolakit

Keittiön pöydän ääressä Tapani Männikkö läimäyttää historian oppikirjat kiinni ja kasaan. Vieressä istuva vaimo Maarit Kuusiluoto-Männikkö korottaa pinoa englanninkirjoillaan.

Näitä opuksia on tullut nyt päntättyä tarpeeksi.

Takana on neljän vuoden ankara rutistus lukio-opiskelua työn ohessa. Kaikki huipentuu ylioppilasjuhliin ensi viikolla.

– Hienolta tuntuu! Viime vuodet on menty aika haipakkaa. Kun ylioppilaskirjoitukset ovat takana, tulee välillä työpäivän jälkeen oikein ihmetys, että mitä sitä nyt lainkaan tekisi, Maarit Kuusiluoto-Männikkö naurahtaa.

Lukio on edelleen suurelta osin perinteistä pänttäämistä. Aviopuolisoista oli toisilleen tukea esimerkiksi äidinkielessä ja matematiikassa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Kun porilaispariskunta teki päätöksen ryhtyä yhteistuumin suorittamaan koko lukion oppimäärää, kiikarissa olivat ruusuiset juhlat.

Maarit Kuusiluoto-Männikkö oli haikeana katsellut sukulaisnuorten saamia kukkakimppuja lakkiaisissa vuosien mittaan ja halusi itse samanlaiset juhlat. Tapani Männikön lukio-opinnot olivat puolestaan keskeytyneet 1980-luvulla, ja se oli jäänyt kaihertamaan miestä.

Yhteiskuntaoppia tosielämästä

Viisikymppinen pariskunta myöntää, että elämänkokemuksesta oli hyötyä etenkin reaaliaineissa.

– Yhteiskuntaoppi esimerkiksi oli selvää kauraa, kun on jo vuosia seurannut uutisia ja ajankohtaisia tapahtumia, tuumaa Tapani Männikkö.

Lukio-opinnot vaativat kuitenkin myös vanhaa kunnon lukemista ja läksyjen tekoa. Tässä opiskelukaveri-puolisot tukeutuivat toistensa apuun.

– Maarit osasi hyvin selventää minulle äidinkielen koukeroita. Minä puolestani jeesasin häntä matemaattisissa aineissa, Männikö kertaa.

Ylioppilaslakit hankittiin hvyissä ajoin jo ennen virallisten tulosten julkistamista. Kuva: Kati Rantala / Yle

Mihin polku johtaakaan?

Ylioppilastodistuksessa komeilee Tapani Männikön mukaan hyvä värisuora A, B ja C. Maaritin todistusta koristaa kolmen C:n lisäksi ruotsista kirjoitettu M.

Siinä missä nuoret ylioppilaat säntäävät pääsykokeisiin ja uusiin opiskeluhaasteisiin, ovat pariskunnan tulevaisuudensuunnitelmat vielä avoinna. Molemmat kun ovat jo työelämässä kiinni.

– Katsellaan, keksitäänkö jotain jatkokujeita. Nyt on huojentunut olo, että tuo urakka on suoritettu, Tapani Männikkö toteaa.

– Kaiken kokemani perusteella suosittelen lämpimästi aikuislukiota. Meillä oli mahtavat opettajat ja opiskelukavereista tuli pysyviä ystäviä, Maarit Kuusiluoto-Männikkö hehkuttaa.

Onnea ylioppilaille! Kuva: Kati Rantala / Yle

Lue myös:

Onnea uusille ylioppilaille! Katso valmistuvien nimet ja kaikkien Suomen lukioiden arvosanatiedot Ylen ylioppilaskoneesta

Epävarmuus vaivaa yhä juhlien järjestäjiä – Nella Kauniston rippijuhlia lykättiin suosiolla: "Ei haittaa, vaikka nyt ei pystytä juhlimaan"