1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

TYKS Laboratoriot onnistui satakertaistamaan koronan testauskapasiteettinsa puolessa vuodessa

Tehokkuuden huima nousu on mahdollista, koska diagnostiikka nojaa TYKS Laboratorioiden omaan molekyylibiologian osaamiseen, isojen automaattilaitteistojen sijasta.

– Korona osoitti maailmalle, miten tärkeää mikrobiologia on, sanoo johtaja Antti Hakanen. Kuva: Jesper Alm / Yle

TYKS Laboratoriot on moninkertaistanut näytteenotto- ja analysointikapasiteettinsa koronaepidemian aikana. Lisäksi matalan kynnyksen koronatestaamiseen on luotu uusia käytäntöjä.

– Vuosi tai puolitoista vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että tutkimme 2 500 hengitystienäytettä kiivaimpina päivinä, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava sanoo.

Ennen koronapandemiaa erityisen kovana influenssakautena TYKS Laboratoriot teki 12 000 influenssatestiä marraskuusta toukokuuhun. Nyt TYKSissä on koronaepidemian aikana eli 15 kuukaudessa tutkittu kaiken kaikkiaan noin 325 000 koronanäytettä.

– Jos meillä ei Suomessa olisi ollut Turun ja Helsingin yliopistollisten keskussairaaloiden virologian laboratorioita, Suomen koronadiagnostiikka olisi viivästynyt useilla kuukausilla. Ensimmäiset kaupalliset testit saatiin markkinoille vasta, kun epidemia oli jo käynnissä, TYKSin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen sanoo.

– Turussa oli hyvä valmius pystyttää omavalmisteinen koronatesti nopeasti, sanoo ylilääkäri Tytti Vuorinen. Kuva: Jesper Alm / Yle

TYKSissä pystytettiin oma koronaviruksen PCR-menetelmä nopeasti viruksen perimän selvittyä. Muutamassa viikossa Turussa oltiin valmiita aloittamaan ensimmäiset testaukset.

Kliinisen mikrobiologian vastuualueella on ollut noin 80 työntekijää. Lisäväkeä ei ison ponnistuksen edessä ole juurikaan tarvittu.

– Muutama henki on palkattu lisää vastuualueellemme, mutta toisaalta lähes jokaisen työnkuva on kyllä mennyt viimeisen vuoden aikana uusiksi, toteaa TYKSin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen.

Lue lisää:

Koronatestaukseen luvassa lisävauhtia Turussa – TYKSin T-sairaalan yhteyteen suunnitteilla suurtehoinen drive-in

TYKS aloittaa koronavirusmuunnosten testauksen kaikista näytteistä