1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Maatalousmuseo Sarka valittiin vuoden museoksi

Vuoden museopalkinnot jaettiin Museopalkintogaalassa Turussa. Loimaalla sijaitseva Sarka sai raadilta kehuja muun muassa kunnianhimoisesta kokoelmatyöstä ja laadukkaista tapahtumista.

Suomen maatalousmuseo Sarka valittiin vuoden museoksi. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Vuoden museoksi on valittu Suomen maatalousmuseo Sarka. Valinta julkistettiin Museopalkintogaalassa Turussa.

Palkinnon jakavat Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea ja Suomen museoliitto.

Loimaalla sijaitsevat Sarka sai palkintolautakunnalta kehuja muun muassa mittavasta kokoelmaprojektistaan entisajan maataloustyövälineiden parissa. Raati arvosti selkeää näyttelyä ja nykyaikaisia tiloja, jotka nostavat esineet arvoonsa.

– Kunnianhimoisen kokoelmatyön lisäksi museosta välittyy into yhdessä tekemiseen. Verrattain pieni henkilökunta ohjaa ja kannustaa muita museoita sekä tuottaa laadukkaita tapahtumia ja näyttelyjä. Sarka on kokoansa suurempi museo. Tehtäväkenttä maatalouden valtakunnallisena vastuumuseona on laaja, mutta museo selviää siitä erinomaisesti ja innovatiivisesti, raadin perusteluissa kerrotaan.

Vuoden museo -kilpailun finaalissa oli yhteensä kuusi museota. Päätöstensä tueksi palkintolautakunta vieraili finalistimuseoissa, tapasi niiden henkilökuntaa ja sidosryhmiä sekä teki taustaselvityksiä. Osa vierailuista tehtiin virtuaalisesti koronatilanteen takia.

Vuoden museoviestintäteko -palkinto myönnettiin Helsingin taidemuseo HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn markkinoinnille. Vuoden museo -kilpailun Erikoispalkinnon sai Museovirasto.

Vuoden museokauppa on Luontokeskus Haltian Haltia Shop. Museokortin erikoispalkinto annettiin Hotelli- ja ravintolamuseolle.

Vuoden museo jäi valitsematta vuonna 2020, koska palkintolautakunta ei ehtinyt vierailla kaikissa museoissa koronapandemian vuoksi. Kilpailun kolme finalistimuseota jatkoivat suoraan Vuoden museo 2021 -finaaliin.

Lue myös:

Vuoden museo jää valitsematta – Apteekkimuseo ja Sarka siirtyvät ensi vuoden finaaliin