Satakunnassa varmistettu ensimmäinen intialainen koronamuunnos – puolet uusista tartunnoista peräisin kultajuhlista

Satakunnassa koronaepidemia on perustasolla, mutta Eurassa leviämisvaiheessa ja Raumalla sekä Kokemäellä kiihtymisvaiheessa. Maakunnassa on todettu ensimmäinen intialainen koronamuunnos. Satasairaala korostaa, että koronarajoituksia pitää yhä noudattaa.

Rauman Lukon kultajuhlista on saanut alkunsa puolet viime viikkojen koronatartunnoista Satakunnassa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Eura on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, Rauma ja Kokemäki puolestaan kiihtymisvaiheessa. Muu maakunta on perustasolla.

Kahden viikon aikana tiistaihin mennessä Satakunnassa on todettu Satasairaalan mukaan 66 koronatapausta. Ilmaantuvuus 100 000:aa asukasta kohti on 30,6 Raumalla tapauksia on 19 (ilmaantuvuus 48,6), Eurassa 33 (287), Kokemäellä kuusi (85,5) ja Porissa niin ikään kuusi (7,2).

Kultajuhlista lähti puolet tartunnoista

Satasairaalan mukaan Eurassa, Raumalla ja Kokemäellä kyse on laajoista joukkoaltistumisista, joiden aiheuttamien epidemioiden laajuudesta saadaan tieto noin viikon kuluttua. Puolet Satakunnan tartunnoista liittyy kultajuhlien joukkokokoontumisiin.

Viime viikon tartunnoista tartunnan lähde tai tartuntapaikka jäi epäselväksi vain neljässä tapauksessa, kun tartuntoja oli 34. Rauman kultajuhliin liittyneisiin joukkokokoontumisiin liitettiin 11 tartuntaa, ja näistä syntyneitä jatkotartuntoja oli Raumalla kuusi.

Viime viikolla tartunnoista vain 2 oli saatu ulkomailta. Työperäisiä tartuntoja oli kolme. Kouluissa, päiväkodeissa ja harrastuksissa ei todettu uusia tartuntoja.

Ensimmäinen intialaismuunnos

Satakunnassa on tällä viikolla varmistettu ensimmäinen intialaisen koronamuunnoksen aiheuttama infektio. Tartunta oli saatu intiasta ja löydös tehty Raumalla – mutta se ei liity mitenkään Lukon kultajuhliin.

Satasairaalassa on tällä hetkellä osastohoidossa kaksi koronapotilasta. Kumpikaan ei ole teho-osastolla. Yksi potilas on terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Rajoituksia noudatettava

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee, että Satakunnassa perustason kunnissa yksityistilaisuuksien henkilörajoitus olisi 50 ihmistä. Leviämisvaiheen kunnissa suositus on kymmenen ihmistä ja kiihtymisvaiheen kunnissa 20. Ulkona kokoontuminen on suositeltavaa.

Työryhmä suosittelee, että aikuisten ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastaminen ja ottelutoiminta voidaan aloittaa 31.5. alkaen. Nuorempien kilpa- ja esiintymistoiminta voidaan aloittaa samaan aikaan.

Satasairaala korostaa, että kaikkia koronasuosituksia, -rajoituksia ja -ohjeita pitää edelleen noudattaa, jotta epidemia pysyy aisoissa. Lue tästä kaikki suositukset. (siirryt toiseen palveluun)

28.5. Satasairaala tiedotti, että kiihtymisvaiheen kunnissa yksityistilaisuuksien henkilömääräsuositus on enintään 20 ihmistä ja leviämisvaiheen kunnassa enintään 10 ihmistä.