1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tampereen vihreiden puheenjohtaja ehdokkaan paritusepäilystä: "Luottamus on rikottu"

Tampereen vihreiden puheenjohtajan Juhana Suoniemen mukaan puolueella ei ole mahdollisuuksia ehdokkaaksi haluavien laajaan tarkastukseen. Harri Pinola kiistää parituksen, mutta myöntää poliisitutkinnan.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun)kirjoitti, että vihreiden tamperelaista kuntavaaliehdokasta Harri Pinolaa epäillään parituksesta. Tieto tuli hankalaan saumaan, sillä viralliseen vaalipäivään on enää reilut kaksi viikkoa. Lain mukaan ehdokasta ei voi enää poistaa listalta.

Tampereen vihreiden puheenjohtaja ja valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja Juhana Suoniemi sai asiasta tiedon torstaina.

– Se on järkyttävää ja ehdottoman tuomittavaa toimintaa, jos hän on tällaiseen syyllistynyt.

Ylen tavoittama Harri Pinola sanoo, että ei tiennyt poliisitutkinnasta asettuessaan ehdolle. Pinola kertoo saaneensa tiedon muutama viikko sitten ja sanoo, että ei ole syyllistynyt paritukseen. Hän on lopettanut kuntavaalikampanjansa.

– En jatka vaalityötä. En ole kampanjoinut sen jälkeen, kun tutkinta on käynnistynyt.

Pinola ei vielä tiedä, ottaako valtuustopaikan vastaan, jos tulee valituksi.

– En ole miettinyt. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Harri Pinola ihmettelee, miten tieto rikosepäilystä on vuotanut. Hän harkitsee tekevänsä asiasta rikosilmoituksen.

Rikosepäilyistä pitää kertoa puolueelle

Tapaus on herättänyt valtakunnallista huomiota. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi torstaina twiitissään olevansa järkyttynyt asiasta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Juhana Suoniemen mukaan puolueella ei mahdollisuuksia ehdokkaiden laajaan tarkastukseen.

– Jokainen ehdokkaaksi haluava tai ehdotettu haastatellaan kahden henkilön toimesta. Haastattelussa ei tullut ilmi mitään sellaista, mistä Pinolaa nyt epäillään. Luottamus on rikottu ehdokkaan puolelta.

Suoniemen mukaan ehdokassopimuksessa lukee yksiselitteisesti, että rikosepäilyistä pitää kertoa puolueelle. Pinola ei kertonut epäilyistä. Toisaalta Suoniemi ei tiedä, oliko Pinola jo tuolloin epäiltynä. Pinola itse sanoo, että tutkinta käynnistyi vasta myöhemmin.

Luottamushenkilö vaihdettaisiin toiseen

Parituksesta epäiltyä ei saa enää pois ehdokaslistalta, mutta puolue lopettaa kampanjoinnin hänen kanssaan. Tampereen vihreät on poistanut Pinolan ehdokaslistalta nettivuiltaan. Muita käytännön yksityiskohtia pohditaan tänään.

Suoniemen mukaan puolueelta ei ole tulossa sanktioita ehdokkaalle, koska puolue ei ole tuomioistuin. Jos Pinola olisi luottamushenkilö, hänet vaihdettaisiin toiseen.

Millainen mainehaitta tapauksesta sitten koituu Tampereen vihreille? Puheenjohtaja Suoniemi arvioi, että ei kovin suuri.

– Hän ei ole ollut näkyvä toimija – enemmänkin uusi ihminen. En usko, että tällä on hirveän isoja vaikutuksia.

Juttua täydennetty kello 11.18: Lisätty tieto, että Ylen tavoittama Harri Pinola vahvistaa poliisitutkinnan, mutta kiistää syyllistyneensä paritukseen.

Juttua täydennetty kello 13:38 Lisätty lisää Harri Pinolan kommentteja.

Lue lisää:

Suomen Kuvalehti: Vihreiden tamperelaisehdokasta epäillään parituksesta