Kirjolohista löydettiin kuoliotautia ahvenanmaalaisella kalanviljelylaitoksella – virus peräisin Tanskasta

Ruokavirasto kertoo, että ahvenanmaalaiselta kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt IHN-virusta. Ruokavirasto rajoittaa löytöpaikalla nyt kalansiirtoja.

Kuvituskuva kirjolohesta. Kuva: All Over Press

Ahvenanmaalaiselta kalanviljelylaitokselta on löytynyt kirjolohista IHN-virusta, joka aiheuttaa verta muodostavan kudoksen kuoliotautia, kertoo Ruokavirasto.

Virus ei tartu ihmisiin tai lemmikkeihin. Tauti voi tarttua kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin ja haukiin. Viruksesta huolimatta kalaa voi Ruokaviraston mukaan myös syödä normaalisti.

Ruokavirasto rajoittaa löytöpaikalla nyt kalansiirtoja perustamalla alueelle rajoitusvyöhykkeen.

Tartunta on peräisin tanskalaisilta kalanviljelylaitoksilta, joista on kevään aikana toimitettu kaloja Ahvenanmaalle jatkokasvatettavaksi kahteen pitopaikkaan. Virustartunta varmistui toisesta laitoksesta sen jälkeen, kun laitoksesta oli lähetetty näytteitä Ruokavirastoon.

Kalankasvattajia kehoitetaan välttämään elävien viljelykalojen tuomista Tanskasta

Toiselta laitokselta näytteet on otettu ja ne ovat tutkittavina.

Tartuntaketjun käynnistäneeltä tanskalaislaitokselta löytyi IHN-tautia viime viikolla. Tartunta on tähän mennessä ilmoitettu löytyneen kahdelta tanskalaiselta laitokselta.

– Näiltä laitoksilta ei tiettävästi ole toimitettu kaloja Manner-Suomeen. Tartunnan levinneisyyttä Tanskassa selvitetään edelleen, kertoo Ruokavirasto.

Ruokavirasto kehottaa kalankasvattajia toistaiseksi pidättäytymään tuomasta eläviä viljelykaloja Tanskasta IHN-taudin leviämisriskin vuoksi.

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, vakava kalatauti.