1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkalan sairaala halutaan pitää koronaepidemiasta puhtaana sairaalana

Sairaalaan ei oteta hoitoon koronatartunnan saaneita, eikä koronalle altistuneita. Uudet potilaat joutuvat varmuuden vuoksi vuorokauden varoeristykseen.

Sairaalapaikkojen vähentämisellä halutaan turvata kotihoidon palvelut kesän ajan. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Janakkalan sairaalassa pistetään hanttiin koronavirusepidemialle. Sairaala pyritään pitämään niin sanottuna koronasta puhtaana sairaalana eli sinne ei oteta hoitoon koronapositiivisia, eikä koronalle altistuneita potilaita.

Jokainen uusi potilas on ns. varoeristyksessä ensimmäiset vuorokaudet yhden hengen huoneessa. Kanta-Hämeen pahentuneen epidemiatilanteen vuoksi sairaalavierailuja rajoitetaan ja kaikki vierailut on sovittava etukäteen.

Janakkalan sairaalassa vähennetään hoitopaikkojen määrää kesäksi. Valtakunnallisen hoitajapulan vuoksi osastopaikkoja vähennetään viidellä normaalista 30 paikasta. Osastopaikkoja vähennetään 7.6.–8.8. väliseksi ajaksi. Sairaalapaikkojen supistaminen haastaa väistämättä koko palveluketjua erikoissairaanhoidosta kotihoitoon saakka.

Hoitajapulaa etenkin kotihoidossa

Koska työntekijäpula koettelee erityisesti kotihoitoa, niin sairaalapaikkoja vähentämällä voidaan siirtää työntekijöitä sairaalasta kotihoidon avuksi. Näin voidaan turvata kotona asuvien palvelut.

Hoitajapula näkyy myös Janakkalan terveyskeskusten toiminnassa. Avosairaanhoidon puolella keskitytään päivystykseen ja koronarokotuksiin, jotka nielevät nyt huomattavasti terveysammattilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöresursseja.

Kuntalaisilta toivotaan ymmärrystä vaikeassa tilanteessa. Hoitoon tulee luonnollisesti hakeutua, kun tarve on, mutta kiireettömissä vaivoissa pyydetään viivästyttämään yhteydenottoja terveyskeskuksiin ja käyttämään sähköistä Omaolo -palvelua (siirryt toiseen palveluun).

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.