Kehitysvammaiset ja osatyökykyiset saivat hostellin pyöritettäväkseen – yksi työntekijöistä on Sara Kakkonen: "Välillä juostaan, välillä ei"

Kotkassa on avautunut kesähostelli hiljaiseloa viettäneeseen Kärkisaaren huvilaan. Huvila ja kahvila työllistävät kesän aikana kahdeksan kehitysvammaista ja osatyökykyistä. Kyseessä on työtoiminta, josta ei makseta palkkaa.

Sara Kakkonen on työskennellyt Kärkisaaren huvilassa toukokuun alusta lähtien. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Sara Kakkonen on leiponut jo aamutuimaan kanelikierteitä kahvipöytään. Hän on yksi kahdeksasta asiakastyöntekijästä, jotka aloittivat muutama viikko sitten työt idyllisessä Kärkisaaren huvilassa Kotkassa.

Yli 100-vuotiaaseen Kärkisaaren huvilaan avautui toukokuun alussa kesähostelli. Sitä ennen huvila oli useita vuosia tyhjillään.

– Olen opiskellut siivouspuolta, joten enemmän on ollut siivouspuolen hommia. Nyt olen ollut astioita keräämässä. Eilen pääsin leipomaan ja olin hetken kassalla. Asiakaspalvelu on mukavaa vaihtelua siivoukseen, Sara Kakkonen kertoo.

Kakkonen myös vaihtaa lakanoita ja pitää paikat siistinä asiakkaiden jäljiltä.

– Välillä juostaan, välillä ei, Kakkonen sanoo.

Kärkisaaren huvilasta on idylliset maisemat merelle. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Toiminta lähti liikkeelle, kun huvilan omistaja Kotkan kaupungin kiinteistöyhtiö Kotkan Julkiset Kiinteistöt otti yhteyttä Sotek-säätiöön, joka valmentaa vaikeasti työllistyviä ihmistä kohti työelämää.

– Mehän tartuimme tähän innolla. Haluamme antaa aidossa työympäristössä meidän osatyökykyisille ja kehitysvammaisille asiakastyöntekijöille työtehtäviä täällä Kärkisaaressa, Sotek-säätiön vammaispalvelun palvelupäällikkö Tomi Rossi kertoo.

Asiakastyöntekijöiden apuna ovat Sotekin työvalmentaja ja ohjaaja.

Kuuntele täältä Sara Kakkosen koko haastattelu. Toimittaja on Kiira Ikävalko.

Työt omien taitojen mukaan

Vastaava työvalmentaja Anu Lallukka kehuu Sara Kakkosen työpanosta.

– Sara on hyvin toimelias ja osaa paljon asioita, kun vain saa tehdä. Hän on rohkeasti tarttunut erilaisiin asioihin, Lallukka sanoo.

Sara Kakkonen, Tomi Rossi ja Anu Lallukka ovat mukana pyörittämässä Kärkisaaren huvilan toimintaa. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Lallukan mukaan työntekijöille pyritään etsimään heidän omia mieltymyksiään ja taitojaan tukevaa työtä.

– Jos et tykkää etkä osaa leipoa, ei siihen pakoteta. Joku tykkää enemmän keittiötöistä, joku siivoustyöstä.

Lallukka ohjaa työntekijöitä erilaisiin askareisiin. Sitten kun hommat sujuvat, niitä saa tehdä itsenäisesti.

Työsarkaa onkin riittämiin: asiakaspalvelun ja siivouksen lisäksi myös piha pidetään puhtaana ja siellä hoidetaan kukkia. Kahvilan kaikki tarjottavat leivotaan itse.

Kahvilassa ei ole ammattilaisleipureita tai kondiittoreja. Vastaava työvalmentaja Anu Lallukka kuvailee kahvilan antimia kotikutoisiksi.

– Kädenjälki saa näkyä, mutta kaikki maistuu hyvältä, Lallukka lupaa.

Jatkossa työelämään?

Palkkaa kesähostellin kehitysvammaisille ja osatyökykyisille ei makseta, vaan he saavat korvauksen työtoiminnasta henkilökohtaisten kykyjensä ja terveydentilansa mukaan.

– Rahallinen ansio on toissijaista. Tärkeämpää on, että nämä henkilöt saavat sisältöä arkeensa ja mahdollisesti kuntoutuvat tai kykenevät jatkossa työelämään, toteaa Sotekin vammaispalvelun palvelupäällikkö Tomi Rossi.

Kesähostelli työllistää kahdeksan asiakastyöntekijää. Osa heistä on töissä muutaman päivän viikossa 4–6 tuntia, joten kaikki eivät ole paikalla samaan aikaan. Hostellin vastaanotto on auki arkisin kello 8–18, ja työt jaetaan sille välille.

Kesähostelli tarjoaa majoittumiseen kuusi huonetta. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Kesätapahtumia

Kesähostellissa on kuusi huonetta, joihin mahtuu majoittumaan kaikkiaan 16 ihmistä. Pihalta voi varata myös saunan käyttöön.

Majoitusvarauksia on jo tehty kesäksi. Eniten paikalle on houkutellut väkeä kuitenkin kahvila.

Kärkisaareen on suunniteltu myös muuta toimintaa kesän ajaksi, koronarajoitusten ehdoilla.

– Tarkoitus on järjestää pitkin kesää erilaisia tapahtumia. Lapsiperheille on suunnitteilla pihaleikkejä. Olemme myös kehittäneet Merirosvo-mobiilipeliä, Tomi Rossi kertoo.

Kärkisaaren kesähostelli on avoinna syyskuun loppuun asti.