1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. remontti

Suunnitteletko remonttia? Toivottavasti aloitit jo: "Enää ei kysytä hintaa, vaan mitä on tarjolla"

Puutavaran ja terästuotteiden hinnat ovat nousseet osin rajusti keväällä, ja hintaralli vain kiihtyy. Tavarasta on osin myös pulaa.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Rintamamiestalon kattoremontti on lähes valmis Raipon kylässä Lappeenrannassa. Remontti on sujunut kevään mittaan kilpaa rakennustavaran hinnannousun kanssa.

– Jos olisin tilannut tämän katon kuukauden myöhemmin, niin tehtaalta sanottiin, että kattopellit olisivat maksaneet 500-600 euroa enemmän, remontin tekijä rakennusyrittäjä Antero Ahtiainen kertoo.

Rakennusyrittäjä Antero Ahtiainen laskee kattopellin hinnannousua. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Tästä huolimatta katon materiaalihinta on huomattavasti viime vuotta korkeampi.

– Kattopellin hinnannousu on 30-40 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Ahtiainen kertoo.

Kaikkein suurin hinnannousu Ahtiaisen työmaalla on kuitenkin ollut puutavarassa. Esimerkiksi kattopellin alle tulevien ruodelautojen hinta on kiivennyt roimasti.

– Viime vuonna maksoin tällaisesta ruoteesta 70 senttiä metriltä, mutta nyt se maksoi tarjouksesta ostettuna jo 1,35 euroa metri eli hinta on lähes kaksinkertaistunut, Ahtiainen kertoo.

Hän kertoo etsineensä huokeinta vaihtoehtoa useammalta toimittajalta.

Ruodelaudan hinta on lähes kaksinkertaistunut. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Myös tavarasta pulaa

Lappeenrannan Tykissä omakotitaloa rakentava Arto Nikkanen vahvistaa Ahtiaisen havainnot rakennustarvikkeiden hinnannoususta.

– Kyllä se on näkynyt varsinkin sahatavarassa ja terästuotteissa, Nikkanen sanoo.

Arto Nikkasen omakotitalon rakentaminen on perustusvaiheessa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Nikkasen mukaan hinnannousu ei ole kuitenkaan ollut suurin ongelma.

– Tavaran saatavuus on ehkä ollut se isompi haaste. Esimerkiksi yli puolet toimittajista ei voinut toimittaa julkisivupaneeleita haluamaamme aikatauluun, Arto Nikkanen kertoo.

Hän sanoo, että tavaran hankinnassa onkin pitänyt toimia aikailematta.

– Päätöksiä on pitänyt tehdä nopeasti, jotta saa tilaukset sisään.

Myös Antero Ahtiainen kertoo markkinoilla olevan nyt pulaa tavarasta.

– Erään suuren puutavarayhtiön johtaja sanoi minulle, että ennen kysyttiin hintaa, mutta nyt ei kysytä enää hintaa, vaan mitä on tarjolla.

Tilanne kärjistymässä

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksi tukee käsitystä puutavaran ja terästuotteiden hintojen noususta alkuvuodesta. Sen mukaan puutavaran hinta nousi vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana noin 11 prosenttia viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

Teräsrakenteiden hinnat nousivat noin neljä prosenttia.

Hintaralli näyttää myös kiihtyvän. Huhtikuussa puutavara kallistui Tilastokeskuksen mukaan jo 16,8 prosenttia ja teräsrakenteet 8,4 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Kahdesta suuresta rautakauppaketjusta kerrotaan Ylelle, että puutavara on kallistunut vuoden alussa 10-40 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Terästuotteiden osalta esimerkiksi raudoitteiden hinnannousun arvioitiin olevan 20 prosentin luokkaa.

Elvytys vetää hintoja ylös

Rakennustavaroiden hinnannousun taustalla on koronakriisin aiheuttama voimakas talouden elvyttäminen eri puolilla maailmaa, mutta erityisesti Yhdysvalloissa. Koteja remontoidaan ja uutta rakennetaan nyt kovaa vauhtia maailmalla.

Suomi vie erityisesti puutavaraa, joten hintojen nousu maailmanmarkkinoilla tuntuu heti myös Suomessa.

– Suomessa ei voida tehdä hinnoille juuri mitään, koska ne tulevat maailmanmarkkinoilta, Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo kertoo.

Elvytysrahaa on vielä tulossa käyttöön EU:ssa ja Yhdysvalloissa esimerkiksi erilaiseen julkiseen rakentamiseen. Se voi entisestään kiihdyttää rakennustarvikkeiden hinnanousua maailmalla ja tätä kautta myös Suomessa.

Lappeenrannan Tykissä omakotitaloa rakentava Arto Nikkanen onkin tyytyväinen, että remontti on jo hyvässä vauhdissa ja suuri osa tarvikkeista on jo hankittu.

– Voi olla, että sellaisella rakentajalla, joka aloittaa esimerkiksi kesäkuussa, on vielä haastavampi tilanne loppukesästä, Arto Nikkanen sanoo.