1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

50 hengen ulkotapahtumat tulevat mahdollisiksi, mutta FC Lahdelle ja kesäteattereille se ei riitä

Päijät-Häme on johtajaylilääkärin mukaan koronatartuntojen vähenemisestä huolimatta vielä "tukevasti leviämisvaiheessa". STM kasvatti ulkotapahtumien sallittua yleisömäärää, mutta lipputulot jäävät yhä liian pieniksi, kun katsomossa olisi tilaa sadoille.

FC Lahden toimitusjohtajan mukaan moni fani seuraa otteluita metsän reunasta, koska katsomoon ei voi päästää yleisöä koronan takia. Arkistokuva marraskuulta 2020 ottelusta FC Lahti-HIFK. Kuva: Petri Niemi/Yle

Isojen yleisötapahtumien salliminen vaatisi vielä selvempää parannusta Päijät-Hämeen epidemiatilanteeseen, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Koronatartuntojen määrä on laskenut kuluneen viikon aikana huomattavasti edellisestä. Jos päivittäinen koronatartuntojen määrä pysyisi hyvinvointiyhtymän alueella noin kymmenessä per päivä, ilmaantuvuusluku painuisi silti vasta 70:ään. Parempaan tasoon eli kiihtymisvaiheeseen päästään vasta, kun luku on 25.

Sosiaali- ja terveysministeriön uuden toimintasuunnitelman mukaan leviämisvaiheen alueilla voi jatkossa olla 50 hengen ulkotapahtumia, kunhan muun muassa turvavälit voidaan pitää.

Yleisöä on mahdollista ottaa enemmän eriyttämisjärjestelyillä. Tällöin muun muassa sisäänkäynnit, tarjoilut ja vessat pitää järjestää joka ryhmälle erikseen. Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen arvioi, että isompien tapahtumien järjestäminen kriteerit täyttäen on hyvin hankalaa.

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä arvioi tilannetta jälleen maanantaina 31. toukokuuta ja tekee esityksen rajoituksista aluehallintovirastolle.

Terassit täynnä, katsomot tyhjillään

Tapahtumajärjestäjät ovat kokeneet vahvaa epäreiluuden tunnetta rajoitusten epätasaisesta jakautumisesta. FC Lahden toimitusjohtaja Juha-Matti Heikari ja Pesäkallion kesäteatterin tuottaja Jenni Saario kertovat samaa viestiä: ei ole oikein, että väki voi samaan aikaan olla vapaasti ravintoloiden terasseilla, mutta jalkapallo-otteluun tai teatteriesitykseen ei voi ottaa yleisöä.

Vinouma on erityisen suuri vielä tällä hetkellä, kun rajoitukset ovat huomattavasti tiukemmat.

Sosiaali- ja terveysministeriön uudet suunnitelmat toivat toivonpilkahduksen siitä, että tapahtumien järjestelmiseen tulisi hieman paremmat mahdollisuudet. Tilanne on kuitenkin yhä epävarma, koska koska uusia määräyksiä ei ole annettu.

FC Lahden toimitusjohtajan Juha-Matti Heikarin mukaan seuralla on viime kesältä jo kokemusta yleisön eriyttämisestä lohkoihin. Hän toivoo, että rajoituksia tarkasteltaisiin tapahtumapaikoittain sen sijaan, että kaikkialla toimittaisiin samalla muotilla.

Lahtelaiset Nastolan Pisarateatteri ja Pesäkallion kesäteatteri ovat lähettäneet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vetoomuksen, jossa ne vaativat vastauksia ja tietoa epäselvään tilanteeseen.

Pesäkallion teatterituottajan Jenni Saarion mukaan ulkoteatterit suhtautuvat vakavasti koronatilanteeseen ja pystyvät huolehtimaan turvatoimista. Kesäteattereita tulisi kuitenkin käsitellä tasapuolisesti esimerkiksi ravintoloiden terassien ja huvipuistojen kanssa.

Saarion mukaan hallituksen linjaukset kesän tapahtumien järjestämisestä ja yleisömääristä vaativat vielä tarkennuksia. Joka tapauksessa 50 henkeä per esitys ei riitä kattamaan Pesäkallion kesäteatterin kustannuksia.

Jos lipputuloja ei saada riittävästi, taloudellinen katastrofi on silti ehkä vältettävissä: opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut tällä viikolla haun korona-avustuksesta, joka on mahdollinen myös kesäteattereille.

FC Lahden Heikari sen sijaan kertoo, ettei seura ole tänä vuonna saanut senttiäkään tukea kattamaan menetyksiä, joita tyhjille katsomoille pelaamisesta koituu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.