Hyppää sisältöön

Pori vähentää puistojen hoitoa säästösyistä – tulevaisuus on "luonnonmukainen"

Porin puistojen hoito keskittyy jatkossa kaupungin keskusta-alueille. Keskustan ulkopuolisten puistojen hoitoa vähennetään entisestään. Kaupungin puutarhanhoidosta vastaava Ismo Ahonen sanoo, että kyse on resurssipulasta.

Hyvin hoidettu puisto on paitsi kaunis, myös turvallinen. Puistoon kuulumattomat tavarat, kuten huumeruiskut, näkee helposti. Kuvassa Roosa Sewa-Dovi tyttärensä Deborahin kanssa. He haluaisivat kiertää jokaisen Porin leikkipuiston. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Porin kaupunki vähentää entisestään keskustan ulkopuolisten puistojen hoitoa säästösyistä.

Jatkossakin parhaiten hoidetaan keskusta-alueen puistoja. Painopisteinä ovat pääväylät, kukkaistutukset, Kirjurinluoto sekä tapahtuma-alueet kuten Lokki-lava, Kirjurinluodon areena, Eteläranta, kauppatorin Satakieli-lava ja Eetunaukion lava. Näitä alueita hoidetaan viikoittain tai päivittäin.

Keskustan ulkopuolella puistoja jätetään aiempaa enemmän hoitamatta. Kaupungin puutarhanhoidosta vastaava esimies Ismo Ahonen käyttää tilanteesta sanaa "luonnonmukaistaminen".

– Se tarkoittaa esimerkiksi asuinalueiden puistojen harvempia käsittelykertoja. Hoitokertojen määrä riippuu kasvuolosuhteista eli esimerkiksi siitä, kuinka paljon alueilla milloinkin sataa vettä, Ahonen sanoo.

Säästöjä etsitään

Keskustan ulkopuolella painopisteinä ovat leikkipaikat ja ulkoilupolut. Myös turvallisuuteen ja roskien siivoamiseen luvataan panostaa.

Ahosen mukaan muutoksen taustalla on resurssivaje ja säästöjen saavuttaminen. Porissa on jo aiemminkin vähennetty keskustan ulkopuolisten puistojen hoitoa ja lisätty rehottamaan jäävien puistoalueiden määrää. Tätä on perusteltu myös ympäristöarvoilla.

Säästösyistä Pori pyrkii parhaillaan myös vähentämään leikkipuistojen määrää. Tekninen lautakunta käsittelee ensi viikolla lakkautuslistaa.

Leikkipuistojen käyttäjät pettyivät

Porilaisille leikkipuiston käyttäjille tilanne on valitettavasti harmillisen tuttu.

– Ehkä eniten mietityttää sellaiset perheet, jotka asuvat kauempana keskustasta, eikä heillä ole autoa käytössä. Keskustassa leikkipuistoja on mielin määrin, pohtii Riikka Nenonen.

Voisiko rahan löytää jostain muualta kuin lapsilta? Tämä kysymys poltteli monen vanhemman mielessä.

– Tuntuu siltä, että jos sattuu asumaan kauempana niin siitä ikään kuin rangaistaisiin, kun palveluita ei ole kuin keskustassa, Nenonen sanoo.

Riikka Nenosen mielestä on epäreilua kauempana asuvia porilaisia kohtaan, jos lapsille tarkoitetut palvelut viedään entistä kauemmas. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Porin Aittaluodon aurinkoisessa puistossa vietti aikaa Roosa Sewa-Dovi ja hänen tyttärensä Deborah.

– Ymmärrän sen, että on resurssipulaa, mutta voisiko sen rahan yrittää hankkia ja säästää jostain muualta kuin lapsilta ja nuorilta, Sewa-Dovi naurahtaa.

Siisti puisto on kaikkien etu

Roosa Sewa-Dovi kertoo arvostavansa kaupungin ylläpitäviä puistoja valtavasti.

Hän on päivisin lapsen kanssa kotona, joten leikkipuistot ovat tulleet tutuiksi.

– Kun puisto on hoidettu, se on kaikkien etu. Ihmiset viihtyvät kauniissa ympäristössä. Hoidettu nurmikko on kauneuden lisäksi myös turvallinen, kun sekaan ei piiloudu mitään.

Porin leikkipuistojen suuri määrä on rikkaus, sanoo Minna Lehtihaka Käppärän puistossa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Käppärän leikkipuistossa lapsenlapsensa kanssa aikaa viettänyt Minna Lehtihaka pitää sitä rikkautena, että Porissa on niin paljon leikkipuistoja

– Ne ovat isoja, hyvin hoidettuja puistoja. Toivon, että leikkipuistot säästyvät ja niitä hoidetaan hyvin.

Uutisesta voi keskustella Yle Tunnuksella 28.5. klo 23 saakka.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.