1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jätevedenpuhdistamo

Kiista Viitasaaren jätevedenpuhdistuksen ongelmista ratkottaneen oikeudessa – Alva Viitasaari haastoi laitetoimittajan käräjille

Viitasaaren jätevedenpuhdistamo otti kesällä 2018 käyttöön MBR-kalvopuhdistusjärjestelmän, jonka piti tehostaa jätevedensuodatusta huimasti. Järjestelmä ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla, ja epäonnistumisen syitä etsitään nyt oikeusteitse.

Alva Viitasaari ei aio nyt kiirehtiä jätevesipuhdistamon uudistamisen kanssa. Ennen uusia päätöksiä yhtiö kartoittaa vesiasiakkaiden hulevesivirrat Viitasaarella. Kuva: Veeti Lustig / Yle

Viitasaaren jätevesipuhdistamon toiminnasta vastaava Alva Viitasaari on haastanut Mustaniemen puhdistamolle uudenlaisen suodatusjärjestelmän toimittaneen yhtiön oikeuteen. Alvan mielestä suodatusjärjestelmän ongelmat johtuivat laitetoimittajasta, mutta vastapuoli on asiasta toista mieltä.

Teollisuudesta tutun MBR-kalvosuodatustekniikkaan perustuvan suodatusjärjestelmän piti kolme vuotta sitten parantaa Viitasaaren jätevesien puhdistusta kaupungin ainoalla eli Mustaniemen jätevedenpuhdistamolla.

Laitetoimittaja Aquazonen mukaan kalvojen mikrosuodatus estäisi mm. lääkeaineiden ja mikromuovien pääsyn vesistöihin. MBR- eli membraanibioreaktori-tekniikan käytön piti tehdä myös jälkiselkeytysaltaat tarpeettomaksi.

Toisin kuitenkin kävi.

Muovikalvot eivät toimineet toivotulla tavalla, vaan ne tukkeutuivat, ja kalvoihin tuli myös reikiä, joiden kautta kiintoainesta pääsi vesistöön. Mustaniemen puhdistamon vedet lasketaan Keiteleeseen.

Kalvopuhdistusjärjestelmän hankinnasta oli sopinut kaupungin oma energia- ja vesiyhtiö Wiitaseudun Energia, jonka Viitasaari möi vuoden 2018 lopulla Jyväskylän kaupungin omistamalle Alvalle.

MBR-järjestelmän ongelmia pidettiin aluksi uudistuksesta johtuvina.

Wiitaseudun Energian vuoden 2019 tilinpäätöksessä toimitusjohtaja Kari Kautto luonnehti vielä tilannetta näin:

– Tiedettiin, että uuden jäteveden puhdistusteknologian (kalvopuhdistamo) käyttöönotto vaatii kärsivällisyyttä, mutta emme valitettavasti ole saaneet laitetoimittajan toimesta ratkaistua kaikkia haasteita puhdistamoon liittyen, työ jatkuu.

Viitasaarella palattiin vanhaan tekniikkaan

Alvan kärsivällisyys loppui vuoden 2020 kesällä, jolloin yhtiö päätti luopua MBR-tekniikasta ja palata käyttämään Mustaniemen puhdistamolla aiemmin käytössä ollutta aktiivilieteprosessia.

Siitä lähtien laitetoimittaja ja Alva ovat yrittäneet neuvotella siitä, mistä ongelmat ovat johtuneet ja kenellä on vastuu. Neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, ja toukokuun puolivälissä Alva päätti viedä asian Helsingin käräjäoikeuteen.

Alva Viitasaareksi muuttunut energia- ja vesilaitos katsoo, että vastuu epäonnistumisesta on laitetoimittajalla.

Toimitusjohtaja Kari Kautto arvioi, että vaikka kyse oli vanhan vesilaitoksen saneerauksesta, kyseessä oli KVR- eli kokonaisvastuu-urakka, ja laitetoimittaja vastasi myös MBR-kokonaisuuden suunnittelusta.

– Puhdistamon työntekijät ovat noudattaneet laitetoimittajan ohjeita, eikä mitään toimenpiteitä ole tehty omin päin, Kautto toteaa.

Viime kädessä kyse rahasta

Laitteet toimittanut Aquazone siirtyi Operon Groupin omistukseen vuonna 2019 eli Viitasaaren puhdistamon uudistuksen jälkeen. Yhtiön edustaja toteaa lyhyesti, että heidän mielipiteensä asiasta on toinen.

– Olemme tehneet omat ratkaisuehdotuksemme, ja meillä on erilainen näkemys tästä asiasta, sanoo Operon Groupin toimitusjohtajana kesästä 2019 alkaen työskennellyt Mikko Laitinen.

Laitinen ei halua sen tarkemmin kertoa millaisista näkemyseroista on kyse. Hän toteaa, että yhtiön tahtona ei ole asian oikeuskäsittely.

Myös Kautto pitäisi neuvotteluratkaisua parempana vaihtoehtona.

Näillä näkymin kiista on siis kuitenkin menossa Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Viime kädessä kysymys on rahasta ja siitä, lankeavatko mittavat kulut Alvan ja viitasaarelaisen vedenkäyttäjän vai laitetoimittajan maksettavaksi.

Kyse on Kari Kauton mukaan sadoista tuhansista, jopa miljoonasta eurosta.

Alva ei nyt kiirehdi etsimään uutta suodatusratkaisua Viitasaaren jätevedenpuhdistamolle. Kautto sanoo, että nyt tärkeintä on saada vesiasiakkaiden hulevedet hallintaan niin ettei puhdistamolle päädy puhdasta vettä.

Lue myös: Jätevesien piti puhdistua entistäkin kirkkaammiksi huipputekniikalla, jonka on määrä levitä ympäri maan: "Ongelmia ilmennyt asennuspäivästä lähtien"