Hyppää sisältöön

Tuore tutkimus kumoaa yleisen käsityksen: urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuoren ruokailutottumuksia

Tutkijan mukaan ruokailutottumuksiin vaikutti enemmän liikunnan määrä kuin se, liikkuiko urheiluseurassa vai ei. Tutkijan mukaan nuorten ravitsemusta pitäisi edistää valtakunnallisesti koko perhe huomioiden.

Tutkimuksen mukaan seuratoiminnassa mukana oleminen ei sinänsä vaikuta nuorten ruokailutottumuksiin, vaan liikunnan määrä yleensäkin on merkittävämpi. Kuva: Yle / Jari Kovalainen

Urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuorten ruokailutottumuksia, selviää tuoreesta oululaistutkimuksesta. Sen mukaan seuratoimintaan kuuluva nuori söi keskimääräistä terveellisemmin, mutta ruokailutottumuksiin vaikutti enemmän liikunnan määrä kuin se, liikkuiko urheiluseurassa vai ei.

Tutkija ja ravitsemusterapeutti Laura Heikkilän mukaan yleinen käsitys on, että seuratoimintaan osallistuminen olisi yhteydessä myös parempiin ruokailutottumuksiin.

– Tutkimustulokset aiheesta ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Lisäksi monissa tutkimuksissa ei ole vakioitu liikunnan määrää eli ei ole tarkasteltu seuraan kuulumisen itsenäistä vaikutusta, kertoo tutkija ja ravitsemusterapeutti Laura Heikkilä Oulun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus on osa (siirryt toiseen palveluun) Heikkilän Oulun yliopistoon tekemää väitöskirjatyötä.

Liikunta vähensi pikaruuan syömistä

Tutkimuksen perusteella urheiluseuratoimintaan osallistuvat nuoret söivät terveellisemmin, mutta vain kolmasosa heistä söi kasviksia ja neljäsosa hedelmiä päivittäin. Liikunta vähensi pikaruuan ja perunalastujen syöntiä, mutta makeisten ja virvoitusjuomien käytössä ei havaittu juurikaan eroa.

Tutkijan mukaan nuorten ravitsemuksessa on edelleen parannettavaa. Hänen mukaansa tilanteen parantamiseksi tarvitaan valtakunnallisia toimia, joissa huomioidaan koko perhe.

– Tässä urheiluseurat voisivat olla yksi hyvä väylä, sillä ne tavoittavat jopa puolet suomalaisista nuorista, Heikkilä sanoo tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui 1900 14–16-vuotiasta nuorta ympäri Suomea. Heiltä kysyttiin, kuinka paljon he harrastavat koulun ulkopuolella liikuntaa, jossa hengästyy ja hikoilee. Tämän lisäksi nuoret vastasivat kyselyyn ruokailutottumuksistaan. Tutkimukseen osallistui muun muassa jääkiekkoa, jalkapalloa ja maastohiihtoa urheilevia nuoria. Tutkimuksen vertailuaineisto kerättiin yläkoulujen yhdeksännen luokan oppilailta.

Tutkimus on osa Terveyttä edistävä liikuntaseura -monikeskustutkimusta, jossa selvitetään suomalaisnuorten urheiluharrastamista, terveystottumuksia ja terveydentilaa nuoruudesta varhaisaikuisuuteen saakka.