1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevalvonta

Yhdysvallat ilmoitti Venäjälle, ettei palaa Avoin taivas -sopimukseen

Yhdysvallat vetäytyi tarkkailulennot mahdollistavasta sopimuksesta viime vuonna perusteena Venäjän sopimusrikkomukset. Venäjä on aloittanut myös sopimuksesta vetäytymisen.

Venäjä on käyttänyt Open Skies -lennoilla ainakin Tupolev 214 -tyyppisiä koneita. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Yhdysvallat ei aio palata Avoin Taivas [Open Skies] -sopimukseen. Yhdysvallat vetäytyi siitä presidentti Donald Trumpin kaudella viime vuonna. Sen mukaan Venäjä on rikkonut sopimusta toistuvasti.

Vuonna 2002 voimaan tullut Avoin Taivas -sopimus on mahdollistanut osapuolia tarkkailu- ja valvontalentoihin toistensa sotilaskohteiden yllä. Myös Suomi on liittynyt sopimukseen ja sen myötä päässyt tekemään tarkkailulentoja muun muassa Venäjälle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan se on arvioinut Avoin Taivas -sopimuksen ja todennut, että Venäjä ei edelleenkään noudata sitä. Tämän vuoksi Yhdysvallat ei aio palata sopimukseen.

Venäjä on ilmaissut pettymyksensä asiasta. Apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi, ettei Yhdysvaltain ilmoitus edistä maiden presidenttien ensi kuun tapaamisen ilmapiiriä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat 16. kesäkuuta Genevessä, Sveitsissä.

Myös Venäjä on vetäytymässä sopimuksesta. Venäjän parlamentin alahuone, duuma hyväksyi viime viikolla Avoin Taivas -sopimuksesta vetäytymisen. Parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston on määrä hyväksyä vetäytyminen kesäkuun alussa. Sen jälkeen asia menee presidentti Putinin allekirjoitettavaksi.

Avoin Taivas -sopimuksen alkuperäinen tarkoitus oli lisätä luottamusta lännen ja Venäjän välillä.

Lue lisää:

Venäjä aloittaa irtautumisen Open Skies -sotilasvalvontasopimuksesta – Suomi harmittelee päätöstä

Trumpin Yhdysvallat hylkää taas yhden kansainvälisen sopimuksen – nyt maa eroaa asevalvontasopimus Open Skiesista

Venäläiset kuvasivat Suomen ilmatilassa kesällä – tällä viikolla on meidän vuoromme tehdä sama heille

28.5. klo 17.02 Sopimuksen nimi muutettu suomalaiseen muotoon