Keski-Pohjanmaan koronatilanne rauhoittumassa, mutta tartuntoja on yhä liikaa – epidemian aiheuttajaksi varmistui Intian-variantti

Keski-Pohjanmaan koroepidemia on helpottamassa, vaikka edelleen tartuntoja todetaan myös karanteenien ulkopuolelta. Tartuntamäärät kuitenkin laskevat, samoin myös pitkään maan korkeimpana ollut ilmaantuvuusluku. Kokoontumissuositukset höllenevät alueella, mutta vain hieman aiemmasta.

Intian virusmuunnos on paljastanut Kokkolasta laajasti levinneen koronaepidemian aiheuttajaksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Keski-Pohjanmaalla reilut kolme viikkoa ärhäkkäästi riehunut koronaepidemia on rauhoittumassa. Tänään perjantaina sairaanhoitopiirin alueella on kirjattu 3 uutta koronatartuntaa. Yksi uusista tartunnoista todettiin rajavalvonnassa.

Viime viikolla kirjattiin enää reilut 60 tartuntaa, kun edellisviikon luku oli vielä yli sadan. Myös taudin ilmaantuvuusluku jatkaa laskuaan. Se on nyt alle kahdensadan eli 182 sataatuhatta asukasta kohden.

– Silti muutama tartunta päivässä monta päivää peräkkäin on edelleen liikaa. Vielä ei voida höllätä, vaan kokoontumissuosituksia ja hygieniaohjeita pitää noudattaa tarkasti, muistuttaa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

Keski-Pohjanmaan koronaviranomaisryhmä on kuitenkin päättänyt höllätä alueen kokoontumissuosituksia. Muutos johtuu valtakunnallisesta hybridistrategiasta.

2. kesäkuuta alkaen sisätiloissa saa kokoontua maksimissaan 10 ihmistä. Aiemmin rajoitus oli kuusi ihmistä. Ulkotiloissa rajoitus on kesäkuun alusta alkaen 20 henkeä.

Koronavirukselle on voinut altistua kymmenissä paikoissa maakunnassa, joten uusia tapauksia on vielä odotettavissa.

Keski-Pohjanmaan tartuntarypäs sai alkunsa Kokkolasta vapun tienoilla ravintolan brunssilta ja levisi voimallisesti myös muun muassa Kannukseen. Ketjusta on todettu tähän mennessä yli 200 tartuntaa.

Sairaanhoitopiiri on edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

Intian-variantti laajan tartuntaketjun aiheuttaja

Intian virusmuunnos on paljastunut Kokkolasta laajasti levinneen koronaepidemian aiheuttajaksi. Myös Kanta-Hämeen sairaalaepidemian aiheutti Intian-variantti.

– Saatujen tulosten valossa tämä on todennäköisin vaihtoehto, arvioi Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

Tällä hetkellä analysoitavaksi lähetetyistä näytteistä 14 on vahvistettu Intian virusmuunnokseksi. Näytteitä on otettu monesta keskipohjalaiskunnasta ja eri puolilta tartuntaketjuja. Kaikkia positiivisia näytteitä ei tutkita variantin varalta.

Variantin tartuntaketjut ulottuvat jo Pietarsaaren seudulla sekä Kalajokilaaksoon asti eli naapurimaakuntiin.

Intian virusmuunnoksen on todettu leviävän nopeammin ja tarttuvan herkemmin eli lyhyissäkin kohtaamisissa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ja infektioyksiköissä on varotoimena tehty tiukennuksia suojavarustuksiin.

Vaikka Intian virusmuunnos on paljastunut laajalle levinneen epidemian aiheuttajaksi, ei karanteenikäytäntöjä olla alueella kiristämässä.

– Altistuneen perheenjäseniä ei määrätä jatkossakaan karanteeniin. Silti omaehtoista karanteenia voi jokainen itse harkita, sanoo infektioylilääkäri Rahkonen.

Lue täältä tuoreimmat uutiset koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla

Lue myös: