Hyppää sisältöön

Pitkäaikaistyöttömien määrä kovassa kasvussa – "On hyvin todennäköistä, että puhkotaan vielä ennätyksiä", sanoo Akavan pääekonomisti

Akavan pikalääke on väljentää koronarajoituksia suunniteltua nopeammin. Esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritapahtumiin pitäisi päästää enemmän katsojia. Lomautusten ja työttömien työnhakijoiden määrän lasku on piilottanut alleen sen, että todellisuudessa työttömyys laskee hitaasti ja pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeasti.

Viime vuonna työttömäksi jääneillä on vaikeuksia löytää uutta työtä. Pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä on noussut yli sadantuhannen ja määrän ennustetaan jatkavan nousuaan. Kuva: Silja Viitala / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Huhtikuun työllisyyskatsauksessa (siirryt toiseen palveluun) oli paljon ilahduttavia viestejä kuten, että työttömiä työnhakijoita ja lomautettuja oli roimasti vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Akavan mukaan kuva ei ole lainkaan näin ruusuinen.

– Lomautusten vähentyminen selittää enemmän kuin 95 prosenttia työttömien työnhakijoiden vähenemisestä. Kun lomautettuja ei lueta mukaan, työttömiä oli kuluvan vuoden huhtikuun lopussa alle 5000 työtöntä vähemmän kuin huhtikuussa 2020. Työttömyys vähenee siis todella hitaasti. Yhä useampi on myös joutunut pitkäaikaistyöttömyyden puolelle, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Erityisen huolissaan Akavassa ollaankin työttömyysjaksojen pidentymisestä ja pitkäaikaistyöttömyyden kiihtyvästä kasvusta, joka koskettaa nyt tasaisesti kaikkia koulutusryhmiä.

– Työttömien määrä sinällään ei ole poikkeuksellisen korkea. Ongelma ei ole sekään, että meille tulisi juuri nyt uusia työttömiä. Sen sijaan he, jotka ovat joutuneet työttömäksi kohtaavat nyt isoja ongelmia työllistyä uudelleen, Sorjonen sanoo.

Akava uskookin, että pitkäaikaistyöttömyys nousee vielä vuoden 2016 edellisille ennätystasoille ellei ylikin.

– On hyvin todennäköistä, että pitkäaikaistyöttömien määrä puhkoo uusia ennätyksiä vielä vajaan vuoden aikana, Sorjonen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen pitää ennustetta ihan mahdollisena.

– Semmoinen riski on olemassa. Mutta ei se varmaankaan nouse sinne 90-luvun lamavuosien jälkeiseen 140 000:een pitkäaikaistyöttömään.

Pikakeinona rajoitusten purkaminen

Talouden kiihtyvän kasvun odotetaan kaunistavan työllisyyslukuja entisestään. Räisäsen mukaan yleensä talouskasvu vähentää myös uusien pitkäaikaistyöttömien määrää nopeasti.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvun pysähtymistä tai käännettä laskuun ei kuitenkaan kannata vain jäädä odottelemaan.

– Pitkäaikaistyöttömyys on aika hitaasti liikkuva komponentti, mutta kyllä se on kasvussa ja vaatii huomiota, Räisänen sanoo.

Akava on samaa mieltä.

– Tarvitaan ehdottomasti useita toimia, joilla voidaan estää uudet pitkäaiskaistyöttömyydet sekä toimia, joilla edesautetaan pitkäaikaistyöttömien työllistymistä. Hallituksella on jo sellaisia useitakin valmistelussa, mutta hankaluus niissä on se, että niitä ei saada nopeasti valmiiksi, sanoo Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto.

Nopeitakin keinoja tosin on.

– Rajoitusten purkaminen on nyt hidasta. Niitä pitäisi purkaa fiksummin ja nopeammin. Jos ihmisiä voitaisiin päästää enemmän katsomoihin, tapahtumiin ja terasseille, niin sehän saisi aikaan välittömästi sen, että väkeä kutsuttaisiin töihin, Sorjonen sanoo.

Lue lisää: