Hyppää sisältöön

Hornetit jylisevät Helsingin yllä – ilmavoimat harjoittelee taktisesti haastaviin tilanteisiin

Parhaillaan on menossa Merivoimien Ritva21-harjoitus, johon liittyy myös Ilmavoimien lentotoimintaa.

Parhaillaan on menossa Merivoimien Ritva21-harjoitus, johon liittyy myös Ilmavoimien lentotoimintaa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin yllä on tänään, perjantaina kuulunut hornettien ylilentoja.

– Eteläisessä Suomessa ja Suomenlahdella on käynnissä Ilmavoimien normaalia harjoituslentotoimintaa, Ilmavoimien viestinnästä kerrotaan.

Parhaillaan on menossa Merivoimien Ritva21-harjoitus, johon liittyy myös Ilmavoimien lentotoimintaa.

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 21 -lentotoimintaharjoitukseen 23.‒28.5.2021. Lisäksi Ilmavoimat tukee Maa- ja Merivoimien johtamia harjoituksia touko-kesäkuun vaihteessa.

Ilmataktiikka 21 -harjoitus näkyy ja kuuluu

Puolustusvoimien mukaan toukokuun lopussa järjestettävässä Ilmataktiikka 21 -lentotoimintaharjoituksessa on mukana yhteensä noin 24 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä kuljetus- ja yhteyskonekalustoa.

Lisäksi Ilmavoimat osallistuu Lohtajalla 17.–27.5. järjestettävään kaikkien puolustushaarojen yhteiseen ilmapuolustusharjoitukseen sekä tukee Maa- ja Merivoimien johtamia Northern Forest 21, Nuoli 21 ja Ritva 21 -harjoituksia 29.5.–2.6.

– Ilmataktiikka 21 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta on Rovaniemi, harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon puolestaan Rissala, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Herrasen mukaan tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa.

Rovaniemen ja Rissalan lisäksi Ilmataktiikka 21 -harjoituksessa tukeudutaan myös Oulunsalon, Tikkakosken ja Pirkkalan tukikohtiin. Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemen, Kuusamon, Kuopion, Jyväskylän, Seinäjoen ja Kokkolan väliselle alueelle sekä Perämeren ylle. Harjoituksen lentotoiminta ajoittuu tällä viikolla, sunnuntaista perjantaihin 23.‒28.5. päivittäin aikavälille kello 8–22.

Ilmataktiikka 21 -harjoituksen taktisesti haastavaan lentotoimintaan liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä pääasiassa merialueen yllä lennettäviä yliäänilentoja, jotka voivat aiheuttaa tavanomaista voimakkaampaa lentomelua.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksista tiedotetaan myös Ilmavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebookissa @ilmavoimat ja Twitterissä @FinnishAirForce.

Lue myös:

.
.