1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalous

EU:n maatalouspolitiikan neuvotteluissa ei löytynyt sopua: ”Toiveikkuus vaihtui pettymykseen”, sanoo ministeri Leppä

Neuvottelut jatkuvat ensi kuun puolessa välissä, kun maatalousministerit kokoontuvat epäviralliseen ministerikokoukseen Lissaboniin. Ministeri Lepän mukaan on välttämätöntä, että kesäkuun aikana päästään ratkaisuun.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kuvattuna Helsingissä hallituksen puoliväliriihen alkaessa huhtikuussa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

BRYSSEL Brysselissä etsittiin koko yön kestäneessä kokouksessa sopua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) linjauksista. Neuvotteluissa keskusteltiin erityisesti maatalouspolitiikan ympäristö- ja ilmastotoimista sekä pohdittiin maataloustukien nykyistä parempaa kohdentamista.

Sopua näistä asioista ei löytynyt, sillä Euroopan parlamentti ei ollut valmis hyväksymään neuvoston neuvottelutarjousta. Erimielisyyttä oli muun muassa ilmastopainotuksista.

Suomea kokouksessa edustanut maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kuvaili tunnelmiaan maratonkokouksen jälkeen hyvin pettyneiksi.

– Eilinen toiveikkuus päättyi puoli kuuden aikaan aamulla siihen, että neuvottelut keskeytettiin ja todettiin, ettei sopua ole mahdollisuutta sopua saada aikaan. Se oli suuri pettymys, sillä me olimme tehneet monta kompromissiesitystä, Leppä sanoi.

Leppä: Ratkaisun välttämätöntä syntyä kesäkuun aikana

Ministerin mukaan on välttämätöntä, että ratkaisu syntyisi kesäkuun aikana.

– Suomalaiset viljelijät tarvitsevat näkymän siitä, mitä seuraavat seitsemän vuotta pitävät sisällään. On tärkeää, että unionissa pystytään päätöksentekoon eivätkä asiat jää vellomaan, hän sanoo.

Suomi tavoitteli joustoja moniin ehdotuksiin, kuten talviaikaiseen kasvipeitteisyyteen ja turvamaiden käyttöön.

– Joustoja tarvitaan, se on päivänselvä asia. Suomalaiset viljelijät ovat sitoutuneita ilmastotoimiin, mutta olosuhteet ovat Euroopan maissa hyvin erilaisia ja se pitää ottaa huomioon, Leppä sanoo.

Ministerin mukaan myös maataloustukien kohdentamisessa pitää ottaa huomioon jäsenmaiden erilainen tilanne. Neuvotteluissa on pohdittu maataloustukien uudenlaista kohdentamisesta, kuten esimerkiksi tukien jakamista suurilta tiloilta pienille.

– Joustoja tarvitaan, sillä pienten ja suurten tilojen osuus vaihtelee maittain. Suomessa tilarakenne on varsin tasapainoinen ja toivomme järkevän ratkaisun löytyvän, ministeri sanoo.

Neuvotteluja jatketaan kesäkuun puolessa välissä, kun maatalousministerit kokoontuvat epäviralliseen ministerikokoukseen Lissaboniin. Kesäkuun lopussa maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Luxemburgissa ja ratkaisua yritetään löytää uudelleen.

Puheenjohtajavaltio Portugalilla on edelleen tavoitteena löytää sopu kaudellaan eli kesäkuun loppuun mennessä.

– Kaikkien jäsenmaiden ajatuksena on, että ensi kuussa on pakko tulla valmista, ministeri Leppä toteaa.

Lue myös:

EU:ssa väännetään maatalouden uusista säännöistä — kävimme lappeenrantalaisella sonnitilalla katsomassa, miten unioni näkyy tuottajan arjessa

Maataloutta tuettiin kahdella miljardilla viime vuonna – 40 prosenttia tuista EU:lta