Hyppää sisältöön

Ruotsi avaa rajansa, Torniossa tilanne pelottaa

Ruotsin hallitus on päättänyt, että Suomesta ja muista pohjoismaista maahan tulevilta ei enää vaadita negatiivista koronatestiä.

Ruotsilla on helmikuusta asti ollut tiukka linja, maahan haluavilla on pääsääntöisesti pitänyt olla esittää negatiivinen koronatesti. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ruotsin hallitus on päättänyt, että Suomesta maahan tulevilta ei enää vaadita negatiivista koronatestiä eli rajaa avataan.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi perjantaina hallituksen päättäneen, että maahantulon rajoituksia puretaan ensi maanantaista 31. toukokuuta lähtien. Rajoitukset poistuvat pohjoismaista tulevilta eli Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin kansalaisilta.

Ruotsilla on helmikuusta asti ollut tiukka linja, maahan haluavien on pääsääntöisesti pitänyt olla esittää negatiivinen koronatesti. Tämä linja jatkuu edelleen muita Euroopan unionin asukkaita koskien. Koronatestivaatimus on heille voimassa ainakin kesäkuun loppuun.

Muualta maailmasta Ruotsiin tuleville testivaatimus on voimassa elokuun loppuun asti.

Torniossa ollaan päätöksestä huolissaan

Kun Ruotsi tiukensi helmikuussa rajanylitystä eli vaati negatiivisen koronatestin maahan saapuvilta, koronatartuntojen määrä laski Tornion alueella.

– Silloin tilapäisesti meidän koronatilanne suorastaan romahti. Sitten se vähäksi aikaa nousi, kun unohdettiin käyttäytymissäännöt, Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen sanoo.

– Nyt on taas mennyt paremmin, on päästy perustasolle ja päästään asteittain purkamaan rajoituksia.

Nyt kun rajan ylitse pääsee helpommin, voi edessä olla isojakin ongelmia. Norrbottenissa tautitilanne on tällä hetkellä Euroopan pahin ja Haaparannallakin koronaan sairastuneiden määrä on kymmenkertainen Tornioon verrattuna.

– Olen huolissani siitä, että tartunnat tulevat meidän puolella jälleen lisääntymään ja joudummeko uudestaan kiristämään rajoituksia, joita ollaan juuri pääsemässä purkamaan, Ronkainen sanoo.

Korjattu 28.5.kello 18.17 Muutos tulee voimaan 31. toukokuuta, ei kesäkuun alussa.

.
.