1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mali

Malin sotilasjuntan johtajasta Assimi Goitasta uusi väliaikaishallinnon presidentti

Maanantaina sotilaat kaappasivat aiemman väliaikaisen presidentin sekä väliaikaisen pääministerin sotilastukikohtaan. Sittemmin heidän kerrottiin irtisanoutuneen tehtävistään ja heidät vapautettiin.

Assimi Goita kuvattuna Malin Bamakossa elokuussa 2020. Kuva: H. Diakite / EPA

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Malin perustuslakituomioistuin on nimittänyt maan sotilasjuntan johtajan Assimi Goitan Malin väliaikaishallinnon presidentiksi.

Tuomioistuimen perjantaisen päätöksen mukaan Goitan on määrä johtaa viimevuotisen vallankaappauksen jälkeinen siirtymäprosessi päätökseen Malissa.

Perustuslakituomioistuin kertoi tehneensä päätöksen, koska presidentin tehtävä oli jäänyt vapaaksi sen jälkeen, kun aiempi väliaikainen presidentti Bah Ndaw jätti tehtävänsä.

Maanantaina sotilaat kaappasivat presidentti Ndaw'n sekä väliaikaisen pääministerin Moctar Ouanen sotilastukikohtaan. Sittemmin heidän kerrottiin irtisanoutuneen tehtävistään. Heidät vapautettiin torstaina.

Goita puuttui väliaikaishallituksen ministerikierrätykseen

Maliin nimitettiin väliaikainen presidentti ja pääministeri syyskuussa kansainvälisen paineen alla. Sotilaat olivat syösseet presidentti Ibrahim Boubacar Keitan vallasta elokuussa ja luovuttivat vallan väliaikaishallinnolle lokakuussa. Maassa oli tarkoitus palata siviilihallintoon puolentoista vuoden sisällä.

Vaikka väliaikaishallinnon oli tarkoitus olla siviilihallinto, oli sotilailla siinä määräävä asema, mikä herätti voimakasta arvostelua. Presidentiksi nousi ex-puolustusministeri Ndaw ja hänen varapresidentikseen junttaa johtanut Goita. Ndaw on eläköitynyt armeijan upseeri.

Ndaw'n ja Ouanen kiinniottamista edelsi hallituksen uudelleenjärjestely, jolla oli tarkoitus vastata väliaikaishallitukseen kohdistuneeseen kritiikkiin. Sotilasvallankaappauksen johtaja Goita kuitenkin puuttui peliin, kun väliaikaishallitus yritti ministerikierrätyksessään pudottaa pois sotilasjuntan edustajia.

Länsimaat tuomitsivat väliaikaisjohdon kaappaamisen

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi keskiviikkona vahvasti Malin väliaikaisen johdon syrjäyttämisen ja kiinnioton.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa kerrottiin muun muassa, ettei siirtymäajan johdon vaihtamista voimakeinoin, mukaan lukien pakotetuin irtisanoutumisin, voida hyväksyä. Päätöslauselmassa ei kuitenkaan mainittu mitään rangaistustoimista, kuten esimerkiksi pakotteista.

Ndaw'n ja Ouanen kiinnioton tuomitsivat myös muun muassa Länsi-Afrikan maiden talousjärjestö Ecowas, Afrikan Unioni, EU ja Yhdysvallat.

Lisää aiheesta:

Malin sotilasjuntan johtaja erotti maan presidentin ja pääministerin

Malin armeija otti kiinni maan presidentin ja pääministerin, muun muassa YK ja EU tuomitsevat