1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanadan alkuperäiskansat

Alkuperäiskansoille tarkoitetun koulun alueelta löydettiin satojen lapsien jäänteet Kanadassa

Kanadan alkuperäiskansojen lapsilla oli usein kova kohtalo valtion ja kirkon ylläpitämissä sisäoppilaitoksissa 1800-luvulla.

Alkuperäiskansoille tarkoitetun sisäoppilaitoksen alueelta Kamloopsista Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta on löydetty 215 lapsen jäänteet, kertovat alkuperäiskansojen edustajat.

– Jotkut olivat niinkin nuoria kuin kolmivuotiaita, sanoi Tk'emlúps te Secwépemc -kansan päällikkö Rosanne Casimir.

Casimir kertoi tiedotteessa, että jäänteet havaittiin viime viikonloppuna maatutkan avulla. Hän arvioi, että lisää jäänteitä voi vielä löytyä, koska sisäoppilaitoksen alueella on yhä tutkimattomia paikkoja.

Kansan edustajat työskentelevät nyt kuolemansyyntutkijan ja museoiden kanssa pyrkiessään saamaan lisää tietoa kammottavasta löydöstä sekä löytääkseen asiakirjoja lasten kuolemista.

– Tämä särkee sydämeni. Se on tuskallinen muistutus synkästä ja häpeällisestä jaksosta maamme historiassa, pääministeri Justin Trudeau kirjoitti Twitterissä.

Kamloopsin sisäoppilaitos toimi vuosina 1890–1969, ja sinä aikana siellä oli noin 500 oppilasta. Sisäoppilaitosta ylläpiti katolinen kirkko valtion puolesta. Vuonna 1969 koulu siirtyi valtion omistukseen ja toimi päiväopetusta antavana kouluna vuoteen 1978 saakka.

Alkuperäiskansoille tarkoitetuilla sisäoppilaitoksilla julma historia

Kanadassa alkuperäiskansoja yritettiin sulauttaa valtaväestöön pakolla, ja tätä tarkoitusta varten perustettiin 139 sisäoppilaitosta. Lapset vietiin väkisin sisäoppilaitoksiin, joissa oli erittäin kova kuri. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) sisäoppilaitosten entisiä oppilaita edustava Indian Residential School Survivors Society -järjestö vaatii paavilta vastausta, miksi alkuperäiskansoja on kohdeltu näin.

Alkuperäiskansojen johtajat ovat sanoneet, että kaltoinkohtelun perintö on juurisyy alkoholismin ja huumeriippuvuuden yleisyydelle reservaattien asukkaiden keskuudessa.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi. Samalla koulujen entisten oppilaiden kanssa sovittiin 1,9 miljardin Kanadan dollarin korvauspaketista.