1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kypros

Kyproksella parlamenttivaalit – Äärioikeistolainen ELAM lähes kaksinkertaisti ääniosuutensa

Vaalit koskisivat koko Kyproksen saarta, mutta kyproksenturkkilaiset eivät osallistu niihin.

Vaalipaikkaa valmisteltiin urheiluhallissa Nikosiassa perjantaina. Kyproksella äänestetään tänään parlamenttivaaleissa. Kuva: Katia Christodoulou / EPA

Kyproksella keskusta-oikeistolainen Demokraattinen puolue on voittanut odotetusti maan parlamenttivaalit. Toiseksi suurimpana puoloueena jatkaa vasemmistolainen Työväen edistyspuolue.

Demokraattinen puolue sai hieman alle 28 prosenttia äänistä, kun Työväen edistyspuolue sai noin 22,5 prosenttia.

Vaikka puolueet pitivät paikkansa maan kärjessä, molemmat menettivät kannatustaan pienemmille puolueille. Äärioikeistolainen ELAM lähes kaksinkertaisti äänisaaliinsa vuoden 2016 vaaleihin verrattuna. ELAM nappasi sunnuntaina noin 6,8 prosenttia äänistä.

ELAM on aiemmin linkittynyt vahvasti kreikkalaiseen Kultainen aamunkoitto -puolueeseen, joka tuomittiin viime syksynä rikollisjärjestöksi.

Kyproksen vaalit koskisivat koko saarta, mutta saarivaltion turkkilaisosa ei osallistu niihin. Kyproksen parlamentissa on 80 paikkaa, mutta niistä täytetään vain 70 prosenttia, eli kreikkalaisosalle kuuluvat 56 paikkaa.

Kyproksen saari on jakautunut etelässä sijaitsevaan, Euroopan unioniin kuuluvaan Kyproksen tasavaltaan ja Pohjois-Kyproksen turkkilaiseen tasavaltaan. Sen on tunnustanut vain Turkki.

Äänestämiseen oikeutettuja on Kyproksella noin 550 000. Äänestää voi samaan aikaan myös kymmenessä pisteessä Kyproksen ulkopuolella; Ateenassa, Tessalonikissa ja Lontoossa.

Lahjusskandaalit turhauttavat

Kyproslaisten kerrotaan suhtautuvan tällä hetkellä politiikkaan melko turhautuneesti, sillä Kyproksella on paljastunut poliitikkoihin liittyneitä lahjusskandaaleja. Lisäksi hallituksen päätös myöntää Kyproksen - ja siten myös EU:n - passeja rikkaille ulkomaalaisille, on herättänyt närää.

Äänestäjät ovat myös pettyneet puolueiden ilmeiseen kyvyttömyyteen ratkaista Kyproksen jaon tuomaa ongelmaa.