Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun pitkä valtakausi saattaa päättyä, maahan on mahdollisesti syntymässä uusi hallitusliittouma

Pääministeri Netanjahua syytetään oikeudessa korruptiosta. Hän on kiistänyt syytteet. Netanjahun poliittiset kilpailijat katsovat, että oikeusjuttu on pääsyy sille, miksi Israel tarvitsee uuden johtajan.

Yessh Atid-puolueen johtaja Yair Lapid (vasemmalla) ja Yamina-puolueen johtaja Naftali Bennett kuvattuna erikseen Jerusalemissa 5. toukokuuta 2021. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelissa äärioikeistolainen Yamina-puolueen johtaja Naftali Bennettin ilmoitti sunnuntaina, että hän yrittää muodostaa hallituksen pääministeri Benjamin Netanjahun vastustajien kanssa.

Bennett sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän yhdistää voimansa oppositiojohtaja Yair Lapidin kanssa.

Lapidilla on keskiviikkoon asti aikaa muodostaa hallitus. Israelissa on järjestetty neljät parlamenttivaalit kahden vuoden sisällä, mutta maahan ei ole saatu muodostettua toimivaa hallitusta.

Israelin median mukaan keskustalaisen Yesh Atid -puolueen johtaja Lapid on muodostamassa hallitusliittoumaa, johon kuuluisi oikeistolaisia, keskustalaisia ja vasemmistolaisia puolueita.

Lapidin mahdollisuus onnistua hallituksen kokoamisessa riippuu Bennettista, jonka Yamina-puolueella on kuusi parlamenttiedustajaa Israelin 120 paikkaisessa parlamentissa.

49-vuotias Bennett on Israelin entinen puolustusministeri. Mahdollisen vallanjakosopimuksen perusteella Bennett nousisi pääministeriksi Netanjahun tilalle. Myöhemmin hän luovuttaisi pääministerin paikan Lapidille.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on Likud-puolueen johtaja. Kuva: Sebastian Scheiner / EPA

Uuden hallituksen erilaisilla jäsenillä on vain vähän yhteistä lukuunottamatta tavoitetta lopettaa Netanjahun 12 vuotta kestänyt valtakausi.

Koalitio olisi hauras ja tarvitsisi parlamentin arabiedustajien tukea. He vastustavat monia Bennettin tavoitteista kuten esimerkiksi siirtokuntien laajentamista Länsirannalla.

Uuden hallituksen odotettaisiin keskittyvän koronapandemian kurittaman talouden korjaamiseen.

Pääministeri Netanjahua syytetään oikeudessa korruptiosta. Hän on kiistänyt syytteet. Netanjahun poliittiset kilpailijat katsovat, että oikeusjuttu on pääsyy sille, miksi Israel tarvitsee uuden johtajan.

Jos Yair Lapid ei onnistu muodostamaan hallitusta ennen keskiviikkoa, niin uusien parlamenttivaalien järjestäminen on todennäköistä.

Lue lisää: