1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

SVT ja DR: Yhdysvallat vakoili ruotsalaisia, norjalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia poliitikkoja sekä virkamiehiä Tanskan kautta

DR kertoo, että NSA vakoili muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. SVT:n mukaan nyt paljastuneiden uusien tietojen perusteella Ruotsiin kohdistunut vakoilu oli huomattavasti aiempaa tiedettyä laajempaa.

DR:n mukaan NSA on vakoillut kohteitaan Tanskan kautta kulkevien internet-kaapelien välityksellä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuuden virasto NSA on vakoillut Tanskan kautta ruotsalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

SVT on selvittänyt asiaa yhdessä Tanskan yleisradioyhtiö DR:n ja useiden muiden eri maiden medioiden kanssa.

DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vakoilu oli tapahtunut Tanskan kautta kulkevien internet-kaapeleiden välityksellä. NSA oli salakuunnellut kohteiden puhelimia ja siepannut tekstiviestejä.

Tiedot perustuvat Tanskan sotilastiedustelun sisäiseen tutkintaan

SVT:n mukaan uudet tiedot perustuvat Tanskan asevoimien tiedustelupalvelun FE:n tekemään sisäiseen, salaiseen tutkintaan nimeltä Operation Dunhammer. Tutkinnassa analysoitiin NSA:n Tanskan kautta harjoittamaa valvontaa vuosina 2012–2014.

Yhdeksän eri lähdettä on kertonut tutkinnasta tiedotusvälineille. Lähteillä on ollut pääsy Tanskan tiedustelupalvelun salaisiin tietoihin. Suurin osa lähteistä vahvisti DR:lle, että ruotsalaiset poliitikot ja korkeat virkamiehet olivat vakoilun kohteena.

Lähteet eivät kertoneet medioille vakoilun kohteeksi joutuneiden ruotsalaisten henkilöiden nimiä tai lukumäärää.

SVT ja DR paljastivat viime syksynä, että FE oli oli kerännyt NSA:n avustuksella tietoja Tanskan kansalaisista ja yhteisöistä, vaikka sotilastiedustelun pitäisi keskittyä ulkomaantoimintaan.

Myöhemmin syksyllä DR kertoi, että NSA on vakoillut tanskalaista ja ruotsalaista puolustusteollisuutta samoihin aikoihin, kun Tanska oli hankkimassa uusia hävittäjiä.

Vakoilu oli aiempaa tiedettyä laajempaa

SVT:n mukaan nyt paljastuneiden uusien tietojen perusteella Ruotsiin kohdistunut vakoilu oli huomattavasti aiempaa tiedettyä laajempaa.

Selvitys näyttää, että NSA on vakoillut Tanskan kautta myös poliitikkoja ja virkamiehiä Saksassa, Ranskassa ja Norjassa.

Vakoilun kohteena olivat ainakin Saksan liittokansleri Angela Merkel, silloinen Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja silloinen oppositiojohtaja Peer Steinbrück, kertoo DR.

NSA ja Tanskan sotilastiedustelu eivät ole kommentoineet asiaa SVT:lle.

SVT:n mukaan Tanskan puolustusministeri kirjoitti, että Tanskan hallitus ei spekuloi mediatietoja. Hän lisäsi, että läheisten liittolaisten systemaattinen salakuuntelu ei ole hyväksyttävää.

Lue lisää:

Tanskan sotilastiedustelun epäillään vakoilleen tanskalaisia Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten avustamana

Tanskan yleisradio: USA vakoili tanskalaisministeriöitä ja Ruotsin hävittäjäyhtiötä – urkinnassa hyödynnettiin ilmeisesti Tanskan omaa tiedustelua